In de periode vóór Fons Mariën, de man die sneller leest dan zijn schaduw, op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

De ondertitel van Gunzenhausen luidt: Het parallelle leven van J.D.Salinger door hemzelf verteld. Auteur Piet de Moor kruipt als het ware in de huid van schrijver Salinger en vertelt zo een weinig bekende geschiedenis van hem, met name zijn verblijf in het Duitse stadje Gunzenhausen, net na de oorlog. J.D.Salinger is de beroemde auteur van The catcher in the rye, een cultboek dat ik voor het eerst las toen ik 17 was, dus lang geleden. Salinger publiceerde slechts vier boeken en schuwde nadien elke openbaarheid. Hij verafschuwde mogelijke biografen.

Piet de Moor, die in Berlijn woont en Duitsland zeer goed kent, nam het op zich om een weinig bekende fase uit het leven van Salinger te belichten en dit bovendien te schrijven als ware het geschreven door Salinger zelf. De jonge Salinger werkt in het stadje in dienst van de Amerikaanse inlichtingendienst en heeft als opdracht Duitsers te screenen m.b.t. hun nazi-aanhorigheid. Naast deze bezigheid probeert hij ook te schrijven, verhalen en enkele hoofdstukken van wat later zijn succesboek zal worden. Verder maakt hij kennis met de Duitse Sylvia, met wie hij een relatie begint en later ook huwt. Sylvia wil Salinger voor zich alleen en weerhoudt hem ervan te schrijven. Dit wordt een hartverscheurende keuze: de vrouw die hij liefheeft of het schrijversleven dat hij ambieert. In een laatste, derde deel krijgen we de bejaarde Salinger aan het woord, over deze periode en zijn gehele leven. Het blijkt dat het dilemma schrijven/liefhebben hem meermaals parten heeft gespeeld in zijn leven. Dit boek is overtuigend geschreven en munt uit in creatief taalgebruik. Piet de Moor heeft zich grondig gedocumenteerd en is overtuigend in de rol die hij aanneemt. Het laatste deel is echter te langdradig, naar mijn aanvoelen. In zijn geheel is dit een boeiend en lezenswaardig boek, dat een weinig bekende episode belicht.

Fons Mariën, 20/02/2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.