Fons Mariën las Op zoek naar vaste grond van Ayan Mohamud Yusuf.

‘Op zoek naar vaste grond’ is het waargebeurde verhaal van Ayan. Zij werd in 1980 geboren in Mogadishu, Somalië. Bij het uitbreken van de oorlog in haar land moet ze met haar familie vluchten. Ze komen in Noord-Somalië terecht. Omdat Ayan een probleem heeft met haar ogen wordt ze met een oom meegestuurd naar Ethiopië, waar een dokter haar zou kunnen helpen Zo raakt ze gescheiden van haar ouders. Later vertrekt ze met haar oom en diens gezin per vliegtuig. Ze denkt naar Amerika, maar belandt in België. Ze is dan bijna 17 en verblijft eerst in het Klein Kasteeltje. Ze volgt les, leert Nederlands en later vindt ze werk. Ze wordt erkend als vluchtelinge. Aanvankelijk woont ze bij haar oom en zijn gezin, maar later gaat ze zelfstandig wonen.
Nog later krijgt ze de kans op het kabinet van Yves Leterme te werken. Ze doet het onthaal, de catering, de reservatie van vergaderzalen e.d. Later werkt ze voor Herman Van Rompuy, Geert Bourgeois en Jan Jambon. Met haar familie heeft ze opnieuw contact, met name met haar vader (die in Boston sterft) en met haar moeder (die ze naar België brengt). Verder schrijft ze over haar ontmoeting met Peter, een Vlaamse man met wie ze huwt.
Opvallend in het verhaal van Ayan is dat ze problemen overwint, en weinig of nauwelijks melding maakt van racisme in België. Ze benadrukt vooral ze goed opgevangen wordt, omringd wordt door warme, liefdevolle mensen. Dit boek is uiteindelijk het verhaal van een geslaagde integratie van een vluchtelinge.
De taal van dit boek is eenvoudig, ze werd ook bijgestaan door een redacteur van de uitgeverij (met name Igor Daems) wat zeer begrijpelijk is.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.