“Modern Times” is een film van Charlie Chaplin die de vorm heeft van een satire, waarin de modernisering van de productiemiddelen en de weerslag hiervan op de werkomstandigheden van de arbeiders op de korrel worden genomen. Een bekende scène is dat Chaplin een rode vlag om gevaar aan te duiden, die van een camion is gevallen, opraapt net als achter zijn rug een betoging de hoek om komt gemarcheerd (foto). Meteen wordt “the tramp” door de politie als de aanstoker van het protest beschouwd.

In 1933 was Chaplin gehuwd met de 19-jarige Paulette Goddard, die drie jaar later de hoofdrol mocht spelen in “Modern times”. Opvallend bij al deze films is dat Chaplin de introductie van het geluid grotendeels aan hem laat voorbijgaan. De geluidseffecten dienen slechts om geluiden van machines weer te geven, terwijl de film voor de rest de dramaturgie van de stomme film gebruikt, zoals expressieve mimiek en geschreven tussenteksten (“captions”). Zelfs wanneer de hoofdfiguur moet zingen (“Titine”), lijkt het alsof hij de tekst vergeten is en komt er slechts een reeks onverstaanbare klanken uit zijn mond, die alleen door de gebarentaal enigszins begrijpelijk wordt. Dit is terug te voeren op Chaplins vrees dat door de opkomst van de geluidsfilm de kunst van de pantomime, die hij als centrale vaardigheid van het acteren aanzag, verloren zou gaan. Op het einde van de film neemt hij dan ook op de overbekende tonen van het door hem geschreven “Smile”(zijn bijnaam was “the whistler of Hollywood” omdat hij geen muziek kon lezen of schrijven) afscheid van zijn zwerverstypetje.
In “The Great Dictator” (1940) zet hij dan weer een genadeloze parodie op Adolf Hitler neer. Dit moet wel hard aangekomen zijn, want Hitler was juist een grote fan van Charlie. Zelfs zodanig dat zijn beroemde snorretje gekopieerd is van hem.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.