Het is vandaag al tien jaar geleden dat de Japans-Amerikaanse actrice Tura Satana is gestorven. Zij is het bekendst geworden met haar rol als Varla in de cultfilm Faster, Pussycat! Kill! Kill! uit 1965, van regisseur Russ Meyer (zie bovenstaande foto).

Tura Luna Pascual Yamaguchi werd geboren in HokkaidoJapan, op 10 juli 1938. Haar aparte uiterlijk kan worden verklaard door het gemengde ras van beide ouders: haar vader was een stommefilmacteur van Japans-Filipijnse afkomst, terwijl haar moeder een circus -artieste was met een Schots-Ierse achtergrond, en Indiaans (Cheyenne)-bloed door haar aderen had vloeien. Haar ouders besloten hun geluk te beproeven in de Verenigde Staten, maar zij kozen daar wel een zeer slecht moment voor. Omwille van de aanval op Pearl Harbour werden Japanse immigranten in concentratiekampen samengebracht. Bij hen was dat het Manzana-kamp in Lone Pine, Californië.

Na de oorlog verkasten ze naar Chicago. Tura ontwikkelde al jong een geprononceerde boezem, en hoewel ze uitblonk op school werd ze voortdurend hierom lastiggevallen en gepest met haar Aziatische afkomst. Op weg van school naar huis werd ze op haar negende het slachtoffer van een groepsverkrachting. De vijf daders werden nooit aangeklaagd en het gerucht ging dat de politierechter was omgekocht. Tura kreeg integendeel de schuld in de schoenen geschoven door de corrupte rechter, en werd als tiener naar tuchtschool gestuurd.

Daar werd ze leidster van een stoere meidenbende. In een interview met Psychotronic Videomagazine vertelde ze: “We droegen leren motorjassen, spijkerbroeken en hoge laarzen, en gaven iedereen er van langs”. Tura volgde ook allerlei vechtsportcursussen zoals Aikido en Karate (zwarte band), en wist binnen 15 jaar iedere verkrachter op te sporen om wraak te nemen. “Ik beloofde mijzelf dat ik het hen op een goeie dag allemaal betaald zou zetten”, zou ze later terugblikken.

Op haar dertiende werd ze uitgehuwelijkt in Hernandes, Mississippi, maar het vanaf haar geboorte reeds gearrangeerde huwelijk met een 17-jarige jongeman zou slechts negen maanden stand houden. De tienerbruid ging haar geluk beproeven in Los Angeles met een vervalst identiteitsbewijs, aanvankelijk als blues zangeres. Toen dit niet aansloeg werd ze badpakmodel en belandde bij de bekende filmkomiek Harold Lloyd, die ook 3D (stereoscopisch) fotograaf was. Voor hem poseerde Tura geheel naakt, terwijl Lloyd geen idee had dat ze eigenlijk nog minderjarig was.

Tura hield op met poseren omwille van een ernstige allergie voor make-up. Ze ging dan maar aan de slag als “exotische danseres” in Calumet City in Illinois. Ze trad op in de Club Rendezvous, waar ze zich zou ontpoppen als Galatea, “het tot leven gekomen standbeeld”. Op haar negentiende raakte Tura zwanger, maar hield het dansen nog acht maanden vol.

Op aanraden van Harold Lloyd waagde Tura Satana haar kans als filmactrice, zoals in Who’s Been Sleeping in My Bed? als danseres tezamen met Dean Martin en Elizabeth Montgomery, en als de exotische Parijse straatmadelief Suzette Wong in Irma la Douce met Jack Lemmon en Shirley Maclaine. Haar meest opmerkelijke filmrol was echter die van “Varla” in Meyers culthit Faster, Pussycat! Kill! Kill!. Tura was geknipt voor de rol van deze agressieve en zinnelijke Belle Dame Sans Merci, en voerde alle stunts en vechtscènes dan ook zelf uit. Tura was zo verstandig om copyright vast te leggen op haar naam, beeltenis en rol, zodat ze tot op aan haar dood inkomsten heeft gehad uit de verkoop van posters en promotiemateriaal.

Hierna werkte Tura voornamelijk met de cultfilmregisseur Ted V. Mikels in films als The Astro-Zombies (1968) en The Doll Squad (1973). Daarna werd Tura Satana neergeschoten door een voormalige jaloerse minnaar. Na vier jaar in een ziekenhuis te hebben gewerkt vond ze een tijdelijke baan bij het Los Angeles Police Department, waar ze haar (inmiddels derde) man ontmoette. Na een auto-ongeluk waarbij ze haar rug brak bleef ze van 1981 tot aan diens overlijden in 2000 met deze man getrouwd. De oudste van hun twee dochters, Kalani, had een bijrol in Ten Violent Women van Mikels, met wie Tura tot op haar dood bevriend zou blijven. Zowel voor als na dit gelukkige huwelijk zou Tura vele minnaars hebben gehad, waaronder legendarische zangers als Frank Sinatra en de jonge Elvis Presley, aldus Wikipedia. Op 4 februari 2011 overleed Satana aan de gevolgen van een hartaanval op 72-jarige leeftijd.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Tura Satana (1938-2011)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.