Het is vandaag al tien jaar geleden dat de Franse actrice Maria Schneider is overleden aan kanker.

Maria Schneider, die als Marie Christine Gélin in Parijs werd geboren (haar vader, de acteur Daniel Gélin, ontmoette ze pas voor het eerst op 16-jarige leeftijd; ze werd grootgebracht door een Roemeens-Griekse vrouw op de Frans-Duitse grens, vandaar haar pseudoniem), is bijna uitsluitend bekend van haar rol als Jeanne in de film “Last Tango in Paris” van Bernardo Bertolucci uit 1972, waarin ze de tegenspeelster van Marlon Brando was. De enige andere film die me wil te binnen schieten was dat ze in 1979 de tegenspeelster was van Monique van de Ven in de Nederlandse speelfilm “Een vrouw als Eva” van Nouchka van Brakel.
Nochtans waren de opnames van “Last Tango” een ware nachtmerrie voor de toen nog piepjonge Maria Schneider. Waarschijnlijk liep ze daarbij een trauma op waarvan ze nooit is hersteld. De belangrijkste scène (zie bovenstaande foto) was immers eigenlijk toch een echte verkrachting en geen geacteerde verkrachting door Marlon Brando.
Na “Last Tango” werd Maria Schneider door Tinto Brass gevraagd voor “Caligula”, maar ook nu weer werd ze tot zo’n heftige seksscènes gedwongen dat ze er de brui aan gaf. Ze werd vervangen door Helen Mirren. Later zou ze een verhouding beginnen met Joan Townshend, de dochter van de baas van het Avis-huurauto-imperium.

Een gedachte over “Maria Schneider (1952-2011)

  1. Het was een mooi gebaar om Maria Schneider te vermelden bij de lijst van kunstenaars overleden in 2011 tijdens de Artiestenmis van 2012 in de Brusselse kathedraal, waar ik niet was om mijn onbestaand geloof te belijden maar omdat de dienst opgeluisterd werd door o.a. Elise Caluwaerts.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.