Het zal morgen 240 jaar geleden zijn dat de Tsjechische componist Josef Mysliveček is overleden. Hij was van grote invloed op niemand minder dan Wolfgang Amadeus Mozart, vooral dan wat zijn symfonieën betreft.

Mysliveček studeerde vanaf 1744 samen met zijn tweelingbroer Joachim filosofie en literatuur aan de Karelsuniversiteit Praag (ze waren dus toen pas amper zeven jaar??? is Wikipedia hier niet een beetje de pedalen kwijt?). In 1753 moesten zij echter wegens “gebrek aan academisch succes” de universiteit verlaten. Laten we zeggen dat ze in hun puberteit waren gekomen… In mei 1758 werden ze molenaar in het bedrijf van hun vader, maar in 1761 zag Josef af van zijn erfdeel en richtte zich vanaf dat moment op de muziek. Hij kreeg compositieles van de zogenoemde Boheemse Händel Franz Johann Habermann (1706-1783) en orgelonderwijs bij Josef Ferdinand Norbert Seger. Zijn studies bekostigde hij als violist.
In 1763 werden zijn zes symfonieën, die hij voor Vincenz Graaf von Waldstein geschreven had, in Neurenberg bij Johann Ulrich Haffner gepubliceerd. Deze symfonieën dragen de namen van de maanden januari tot en met juni. Op 5 november 1763 reisde hij naar Venetië om zang en compositie bij Giovanni Battista Pescetti (1704-1766) te studeren en zich met het schrijven van opera’s bezig te houden. Omdat zijn naam voor Italianen niet uit te spreken was, werd hij aldaar als Il Boemo (“de Bohemer”).
In 1764 kreeg hij een “scrittura”, een operaopdracht, voor het theater in Parma. Zijn “Medea” oogstte een geweldig succes. In 1765 volgde dan zijn opera “Semiramide”, die in Bergamo in première ging. Ondanks van grote concurrentie van bekende Italiaanse componisten werden hem vele nieuwe operaopdrachten gegeven. Zo kreeg hij de opdracht de opera “Il Bellerofonte” te schrijven. Op 20 januari 1767 ging dit werk in première in Napels met bekende solisten zoals de tenor Anton Raaf (1714-1797) en de sopraan Caterina Gabrielli (1730-1796). Het succes van dit werk bracht hem een nieuwe opdracht: voor het hof van Napels schreef hij “Farnace”, wat ook een triomf werd. Hij was in die tijd de operacomponist in Italië met het hoogste salaris. Overal vierde men hem nu als « Il divino Boemo ».
Wolfgang Amadeus Mozart heeft hij voor het eerst in 1770 in Bologna ontmoet en nog eens op 15 mei 1771 in Milaan. In 1772 reisde hij naar Wenen als gevolg van een operaopdracht. Hier leerde hij Charles Burney kennen, waarmee hij ook naar München reisde. In 1773 was Mysliveček weer in Italië, waar hij opnieuw met Mozart in contact kwam, maar vanaf nu begon het bergaf te gaan. Hij stond immers ook nog bekend als Il Venatorino (“het Jagertje”). Myslivecek zat immers graag achter de vrouwtjes aan. Dat leverde hem niet alleen een geslachtsziekte op, hij werd ook nog bij de neus genomen (zeg dat wel!) door een kwakzalver (misschien wel een bedrogen echtgenoot) die zijn neus afsneed omdat dit zijn ziekte zogezegd zou genezen!
En zo stierf Myslivecek totaal berooid in Rome. Zijn naakte lijk werd op 4 februari 1781 aangetroffen in een varkensstal. Toch kreeg hij een fatsoenlijke begrafenis dankzij Sir Brady, een vriend en vroegere leerling uit Engeland, die hem in de kerk San Lorenzo van Lucina liet begraven, waar tot heden zijn graf te zien is. Zelf heb ik één CD met muziek van hem, een halve CD eigenlijk, want het betreft zijn drie strijkkwintetten (met een extra altviool), die – wellicht om de verkoop te bevorderen – zijn gekoppeld aan het strijkkwintet in Es, KV.137, van Mozart. Toch wel een verantwoorde koppeling moet ik zeggen. De uitvoerders zijn het Münchner Streichquintett in 1987. Geen historische uitvoering dus, maar ik was al lang blij dat ik een CD van Myslivecek op de kop kon tikken!
Enkele jaren later heb ik dan toch een volledige CD met muziek van Myslivecek gevonden en dan nog wel in een historische uitvoering door het Orfeo Blaserensemble van de Zuid-Afrikaanse Carin van Heerden (zie onderstaande foto’s). En aangezien het zijn complete verzameling blaaskwintetten en -octetten betrof, was dit dus dubbel zo belangrijk. Uitstekende CD overigens.

Ronny De Schepper

00 Knipsel
00 Knipsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.