In de periode vóór Fons Mariën, de man die sneller leest dan zijn schaduw, op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

Knack-journalist Joël De Ceulaer uit zich in de inleiding van zijn boek Gooi God niet weg meteen als atheïst. De titel provoceert mij – als atheïst – enigszins. De ondertitel zegt meer: Over geloof, ongeloof en bijgeloof. Veel gaat over de botsing tussen geloof (inz. het katholieke geloof uit zijn jeugd) en fundamentele wetenschappelijke inzichten (i.v.m. het ontstaan van het heelal, Darwins evolutietheorie…). De Ceulaer behandelt dus de grote vragen en aarzelt niet om de wetenschappelijk inzichten boven het illusoire geloof te plaatsen. Hij schopt tegen heilige huisjes, pakt ook pseudowetenschappen (zoals de psychoanalyse, parapsychologie) aan, waarschuwt voor het geloof in alternatieve geneeswijzen enz.

Mijn twijfel gaat vooral over de laatste twee hoofdstukken waarin hij alsnog een godsbegrip probeert te introduceren. Dit komt vanuit zijn ergernis over de houding van bioloog Dawkins’ negatieve attitude tegenover godsdienst. Die wil godsdienst actief bestrijden en De Ceulaer vindt dat erover en schrijft over positieve effecten van geloof. Het is niet omdat iemand zich goed voelt bij een geloof dat de inhoud van dit geloof ook correct is, meen ik. Hij probeert tenslotte een atheïstisch godsbeeld te scheppen, wat voor mij totaal ongeloofwaardig is voor iemand die vele pagina’s lang het geloof en god eerst onderuit haalt. God en het goddelijke bestaan voor mij uitsluitend als concepten in de hoofden van mensen die erin geloven.

Fons Mariën, 28/08/2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.