In de periode vóór Fons Mariën, de man die sneller leest dan zijn schaduw, op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

Christopher Hitchens (die in 2011 overleed) was een Brits-Amerikaans journalist, publicist en literatuurcriticus. Hij heeft een ruim oeuvre bijeen geschreven, waarvan God is Not Great een van de bekendste is. Hij was een fel tegenstander van godsdienst, en samen met anderen (Richard Dawkins, Sam Harris en Daniel Dennett) vormde hij de zgn. Four horsemen, of vier assertieve atheïsten. Hitchens stelde dat de georganiseerde religie de belangrijkste bron van haat in de wereld is. Georganiseerde religie is gewelddadig, irrationeel, intolerant, moedigt aan tot racisme, tribalisme, en onverdraagzaamheid; zij investeert in onwetendheid, staat vijandig tegenover vrij onderzoek, minacht vrouwen en dringt zich op van kindsbeen af. In dit boek richt hij zijn pijlen vooral op de drie monotheïstische godsdiensten (jodendom, christendom en islam) waarbij hij tal van historische voorbeelden geeft om zijn stellingen te argumenteren. Met name het punt waarop hij aantoont dat religie het ontwikkelen van wetenschappelijke kennis in de weg stond is van veel belang voor hem. Hij breidt die kritiek ook uit naar oosterse godsdiensten als boeddhisme en hindoeïsme, alhoewel dit slechts een klein hoofdstuk in het boek is. Dit kan een punt van kritiek zijn omdat hij godsdienst daardoor te veel gelijkstelt met de monotheïstische godsdiensten. Omgekeerd behandelt hij in een hoofdstuk de belangrijkste kritiek van religieuze kant op het secularisme, met name dat atheïstische ideologieën als fascisme, nazisme en communisme evenzeer schuldig zijn aan onnoemelijk leed waarvan miljoenen mensen het slachtoffer werden. Hitchens wijst daarbij wel op de nauwe banden van met name de katholieke kerk met fascisme en nazisme en op de religieuze aspecten van het communisme, dat evenzeer zijn ware leer had en zijn ketters. Het is geen makkelijk boek om te lezen in het Engels omdat er geregeld filosofische en religieuze begrippen vallen. Toch loont dit de moeite, omdat Hitchens zijn overtuigingen zo goed onderbouwt en blijk geeft van veel historische en filosofische kennis.

Fons Mariën, 05/09/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.