Morgen zal het al 25 jaar geleden zijn dat de Amerikaanse danser, choreograaf en musicalster Gene Kelly is overleden.

Gene Kelly is wellicht het meest bekend door de film “Singing in the rain” van Stanley Donen (1952), maar hij debuteerde reeds op het witte doek in 1942 in “For me and my gal” van Busby Berkeley. Daarin was hij te zien als opportunistische Streber, die “bekeerd wordt” door Judy Garland, waarmee hij vijf jaar later ook zal te zien zijn in “The Pirate” (1947), in een regie van haar man Vincente Minnelli en met een originele partituur van Cole Porter.
Porter schreef ook de muziek voor de musical “Pal Joey”, die op Broadway in première zou gaan in 1940 met Gene Kelly en Vivienne Segal in de hoofdrollen. After Columbia Pictures head Harry Cohn saw the success of Gene Kelly and Rita Hayworth in Cover Girl (1944), he promised this film to them (Kelly had his big break by creating the role of Joey Evans on Broadway). Sadly, the story took another 15 years to reach the screen and by that time Kelly was under contract to MGM. Hayworth was cast as the older woman, with Frank Sinatra now playing the leading role.
In 1949 was er dan “On the town”, dat Kelly zelf regisseerde naast alweer Stanley Donen. Samen zetten ze zich af tegen de massaspektakels van Busby Berkeley, waarin de individualiteit, de menselijkheid bijna, van de dansers totaal verloren gaat. Zo brengen ze een nieuwe subtiliteit in het genre, zoals men ook kan vaststellen in 1951 bij “An American in Paris” van opnieuw Vincente Minnelli. Hierin zingt Gene Kelly “I got rhythm”, “Wonderful” en “Our love is here to stay” en Georges Guétary “Stairway to paradise”. De rol van Lise Bouvier was oorspronkelijk bedoeld voor Cyd Charisse, maar deze moest juist bevallen. Daarom werd Leslie Caron binnengehaald die in 1948 door Gene Kelly zelf was ontdekt toen zij de sfinx danste in het ballet “La Rencontre” van David Lichine.
In “Anchors Aweigh” danst Gene Kelly met Jerry the Mouse. Dat was eigenlijk maar “tweede keuze”, want het was eigenlijk de bedoeling dat het Mickey Mouse was. Walt Disney weigerde echter zijn medewerking aan MGM.
In 1958 is er bij MGM ook nog “It’s always fair weather” van Stanley Donen & Gene Kelly en “Invitation to the dance” van Gene Kelly “solo”. Deze laatste films behaalden echter niet meer het succes van hun voorgangers, zodat de legendarische producer Arthur Freed ziet zich gedwongen zijn geliefkoosd genre in de steek te laten om voor MGM wat melodrama’s te gaan produceren zoals “The Subterraneans” van Ranald MacDougall of “Light in the Piazza” van Guy Green. En heel uitzonderlijk regisseerde hij ook eens een niet-musical. “The Cheyenne social club” was een komisch bedoelde western met Henry Fonda en James Stewart. Onnodig eraan toe te voegen dat de “social club” eigenlijk een bordeel is.
Gene Kelly zal nog gastrollen vertolken in producties als “Les demoiselles de Rochefort” (met de slecht gecaste zangstem van Donald Burke) of “Xanadu” en zal samen met zijn collega en concurrent Fred Astaire tributefilms als “That’s entertainment” presenteren, maar toen zat het erop.
Tot slot nog een paar minder gekende gegevens over Gene Kelly. Zo bleef hij tijdens de fameuze McCarthy-heksenjachten niet werkeloos toekijken, maar was hij één van de gangmakers van het protest daartegen. Wat logisch was want hij was ooit gehuwd met Betsy Blair, die hij bij een marxistische studiegroep zou introduceren. Hijzelf was te populair om aangepakt te worden door McCarthy, maar zijzelf moest het wel ontgelden, zodat ze moest uitwijken naar Europa, waar ze in 1969 wereldroem zou vergaren door haar hoofdrol, naast Louis Paul Boon, in de film “De Bom” van Robbe de Hert.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.