Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat de populaire Amerikaanse zanger en filmacteur Mario Lanza werd geboren…

Alfredo Cocozza werd geboren in Philadelphia op 31 januari 1921 in een milieu van arme Italiaanse emigranten. Al vlug komt zijn zangtalent bovendrijven en dankzij de gewezen operazangeres Irene Williams kan hij een studiebeurs bemachtigen van dirigent Serge Koussevitsky om zich hierin te bekwamen bij Enrico Rosati. Als hij in 1942 zijn podiumdebuut maakt, verandert hij zijn naam in Mario Lanza, als hulde aan zijn moeder die Maria Lanza heette.
Slechts vóór hij in films optrad (vanaf 1947) heeft Mario Lanza echt in opera’s gezongen, zij het zonder veel succes (“Die Lustige Weiber” in Tanglewood en “Madama Butterfly” in New Orleans). Daarna beperkte hij zich tot concertgala’s, zo ook in het Casino-Kursaal van Oostende.
In die films was hij zeker geen gemakkelijke. Zo was hij nogal berucht voor zijn vuilbekkerij en ook placht hij nogal eens look te eten als hij een kusscène had met een tegenspeelster die hem niet echt aanstond (zie foto hieronder).
84 mario lanza en kathryn grayson in 1949

De omstandigheden van zijn overlijden op 7 oktober 1959 zijn nogal duister. Omdat hij last had van zwaarlijvigheid, onderging hij telkens vóór hij een film ging draaien een wel zeer drastische vermageringskuur. Hij ging namelijk naar een sanatorium, waar hij in een soort comateuze toestand werd gehouden en waar men hem intraveneus slechts het allernoodzakelijkste toediende. Nu had hij kort vóór hij weer zo’n kuur zou ondergaan geweigerd op te treden in een benefiet, georganiseerd door de maffia, meer bepaald door Lucky Luciano. Sommigen veronderstellen dan ook dat er in dat sanatorium werd geknoeid, zodanig dat een hartstilstand werd teweeggebracht. De chauffeur die er hem naartoe bracht en de verpleegster die hem verzorgde werden alvast niet meer weergevonden. Als officiële doodsoorzaak werd opgegeven: een luchtbel in een infuus. Zes maanden later overleed zijn vrouw Betty die aan pillen verslaafd was.

7 gedachtes over “Mario Lanza (1921-1959)

 1. Wat ze ook mogen schrijven of beweren over Mario Lanza, één feit is zeker het is de mooiste tenorstem samen met die van Fritz Wunderlich. Mario zal altijd tot de grootste tenorstemmen behoren en altijd een voorbeeld zijn voor andere generaties, een stem vol kracht en emotie. Rust in vrede, beste Mario…

  Geliked door 1 persoon

 2. het was niet in ’n sanatorium, maar in een kliniek in Rome dat Mario Lanza overleed. Maar dat is natuurlijk allemaal bijzaak.Zoals Mr De Bock J. het terecht formuleert:”Lanza blijft één van de mooiste tenorstemmen ter wereld. Hij is onvervangbaar

  Geliked door 1 persoon

 3. Vind het een beetje vreemd verhaaltje, dat de maffia Mario Lanza zou hebben vermoord,omdat hij niet voor ze wilde optreden.
  de man sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid,en stierf veel en veel te vroeg
  En nog steeds verbaas ik mij over de bijna bovennatuurlijke stem,waarschijnlijk was Mario Lanza een Engel die op een bepaald moment werd terug geroepen door God
  Zo van kom nu maar weer eens een tijdje voor mij zingen

  Geliked door 1 persoon

 4. Hij leed nu aan een beschadiging van zijn lever, jicht, aderverkalking en de nog steeds aanwezige aderontsteking. In april 1959 kreeg hij een lichte hartaanval, gevolgd door een dubbele longontsteking in augustus, waardoor het allemaal nog sneller ging. Op 7 oktober 1959 overleed hij op 38-jarige leeftijd in Rome aan de gevolgen van longembolie.Wat een lul verhaal waar haal je het vandaag? Bah.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.