Exact 100 jaar na de première in het Moskouse Kunsttheater (31 januari 1901) werd “3 (drie) Zusters” van Anton Tsjechov bij de WAANzin in een regie van Dirk De Corte een relativerende schets van het leven, het geluk, het verlangen en het wachten. Maar vooral het wachten op dat leven en het geluk, op het verlangen naar een leven van geluk, een leven van ‑ misschien wel ‑ weer wachten. Een cast van zeven acteurs bracht in vijf kwartier drie zusters, één broer, één schoonzus en nog ‑ twee (of drie?) ‑ andere pipo’s op de planken. Een WAANzinnige cocktail in alle betekenissen van het woord. Vaak grappig, maar even dikwijls spannend en gespannen.

Theater De WAANzin is het geesteskind van Martin Desloovere (foto). Hij is drie jaar lang de theaterpedagoog van het NTG geweest, maar vanaf het seizoen 1993-1994 werd hij daar vervangen door Yvonne Peirens, die van het voormalige Theater Poëzien is overgekomen. Willens nillens kon hij zich dus meer gaan bezighouden met zijn eigen theatergezelschap De WAANzin, dat toen reeds vijf jaar bestond.
Bij zijn ontstaan in 1988 formuleerde het Theater de WAANzin zijn doelstellingen als volgt: “Theater de WAANzin wil theater brengen waarbij het tegenover elkaar stellen van de begrippen WAAN en ZIN centraal staat. WAAN in de betekenis van hoop, verlangen en illusie. Illusie als theatrale metafoor bij uitstek, maar ook als onverbrekelijke hoeksteen van het leven dat in die WAAN vaak zijn enige zin vindt.”
De oprichting van de WAANzin gaat terug op de opvoering van een eigen adaptatie van het middeleeuwse “Elckerlyk” op het Britse Saint Albans Arts Festival. Geen alledaags begin, maar dat heeft te maken met het feit dat De WAANzin eigenlijk is gegroeid uit het universitaire theater, vooral dan in kringen van Germanisten. Aangezien het een uitnodiging betrof, heeft men dat stuk in het Engels gespeeld (maar dus niet “Everyman”).
Anders dan vele amateurtheaters, overstijgt de werking van de WAANzin dus veruit de stadsgrenzen. Zo was het gezelschap onder meer te zien in de Antwerpse Arenbergschouwburg, het Brusselse CVA, de Brugse Korrekelder, Malpertuis (Tielt en Oostende) en het Luikse theater Au Chiroux en stond de WAANzin in 1995 in de programmatie van het uitsluitend met professionele gezelschappen bezette Gentse Time Festival.
Theater de WAANzin gaat bovendien prat op een uitgebreide internationale werking die het gezelschap in zijn tienjarige geschiedenis optredens bezorgde in Nederland, Duitsland, Luxemburg, Spanje, Groot‑Brittannië en Rusland en de groep bij de International Amateur Theatre Association (AITA/IATA) de vermelding Joint‑Member of AITA/IATA opleverde.
Gezien het succes geraakte men in Engeland in een bepaald theatercircuit en werd men steeds opnieuw uitgenodigd en was men wel “verplicht” om in het Engels te blijven spelen. Zo ontstonden achtereenvolgens de monologen “If, the Rain” en “Sea-Changes”, beide van Martin Desloovere zelf, die er nadien nog een derde stuk aan toevoegde (“Misty rooms”) om dan tesamen “Ultimate Water” te vormen dat enkele jaren later als dusdanig in première is gegaan in de eigen zaal. Zoals Martin Desloovere zegt: “Het is de bedoeling vooral internationaal te blijven werken, maar nu we die eigen zaal hebben, moeten we er wel in spelen. Tenslotte betalen we daarvoor toch 14.000 fr huur per maand. Er is plaats voor 84 toeschouwers. Dat konden er meer geweest zijn, maar gratis en voor niks hebben we de comfortabele zetels van theater Arena op de kop kunnen tikken en dat is toch ook niet niks. Deze stoffen zetels zijn geïnstalleerd op houten pratikabels, wat de brandweer eigenlijk niet zo graag zag, maar als je betonnen gradins giet, dan ben je al meteen beperkt in je mogelijkheden, terwijl wij toch nog altijd de mogelijkheid willen openlaten om ‘en rond’ te spelen, of de toeschouwers mee te nemen van de ene hoek naar de andere enz.”
Subsidies ontvangt De WAANzin niet en ook de sponsoring loopt achteruit: “De Kredietbank heeft afgehaakt van zodra we uit het studentencircuit zijn gestapt en Sabena verleent steun wat de internationale verplaatsingen betreft. Die steun is uiteraard zeer welkom, maar het zijn geen echte inkomsten.”
Met zijn eigen Theater, aan de Nieuwe Vaart 118 in Gent (eigenlijk een oude fabrieksruimte) dat wordt opengehouden door Dirk De Corte, is de WAANzin een van de weinige gezelschappen met een volledige geoutilleerde, eigen theaterruimte. In dit stemmige theater waren reeds tal van professionele gezelschappen met hun producties te gast (Vuile Mong, Het Muziek Lod, Theater Victoria, Het Speelteater).
In dat theater ging op 20/5/1997 “De meiden” van Jean Genet in première. De regie van Bart Klein was meteen diens afstudeerproject aan de Toneelacademie Maastricht. Wie kort daarvoor de film “Sister my sister” op televisie zag, kent het ware verhaal over twee hysterische zussen die als dienstmeiden hun tirannieke werkgeefster ombrachten. Jean Genet hoefde dus niet veel te verzinnen om het tot een typisch Genet-stuk te bewerken. Alleen de zwakzinnige dochter des huizes heeft hij weggelaten.
Op 12 april 1997 kregen we er de laatste kans om “Mort Subite” te gaan bekijken. Dit is het slotstuk van de trilogie van Lucas de Bruycker over Stauffenberg. In 1991 deed hij zijn intrede in “Heden, Paradiso” en in 1993 kondigde hij reeds zijn dood aan in “Blue Tango”. Heden is het dus zo ver en de palliatieve zorgen worden verstrekt door The WAANzin Dancing Nurses.
In 1998, bij de tiende verjaardag van het Theater de WAANzin besliste de Vlaamse Gemeenschap op het gezelschap, als eerste amateurgezelschap, de prestigieuze titel van Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen toe te kennen. Meteen de bekroning op tien jaar vernieuwend en apart theaterwerk. Het resultaat waren onder meer voorstellingen in De Engelenbak in Amsterdam, in Ierland en een tournee door Estland.
Met “De Conciërge” won de WAANzin in september 2000 het eerste stadsfestival voor Amateurtheater van de Stad Gent en werd daarna ook bekroond als winnaar van het 48e tornooi der Lage Landen in het Nederlandse Elslo. Dat was met “Shakespeare Compleet in 97 minuten”. In juni won de WAANzin met de Engelse versie van dit stuk ook reeds het Festival for European Anglophone Theatrical Societies in het Luxemburgse Esch en een maand later werd de WAANzin laureaat op the All British Festival for One Act plays in het Engelse Felixstowe. De jury prees in haar rapport “de inventieve, vernieuwende spelstijl en de hilarische vertolking op hoog niveau”.
In “Shakespeare Compleet in 97 minuten” worden alle stukken van De Britse auteur op een dolkomische avond door de mangel gehaald door Dirk Crommelinck, Marnix van Hamme en Dirk de Corte, drijvende kracht achter de WAANzin en sinds kort ook zakelijk leider van het NTG.
Patricia Haegeman van het amateurtheater De Waanzin heeft in januari 2001 via een e-mail-kettingbrief een oproep gedaan voor hulp na de eerste aardbeving in El Salvador. Ook haar achterbuur Helmut Lotti liet zich daarbij niet onbetuigd. Dat wou mevrouw Haegeman wel eens aan de pers laten weten, maar tevens verspreidde ze ook nog een ander nieuwtje over de kersverse bruid van “onze” Helmut. Carol Jane Poe zou naar verluidt immers graag toneel willen spelen. Geen lessen volgen in de academie of zo, maar gewoon bij een amateurgezelschap. Maar dat moet dan wel een gezelschap uit Merelbeke zijn. Dat vindt Patricia wel jammer, want eigenlijk is Carol geknipt om in De WAANzin te spelen. Speelt men daar immers soms ook niet in het Engels bijvoorbeeld? “Ik heb tegen mijn vriendin Patricia Beckers‑Sarazin die tevens de huiseigenaar is van Helmut en Carol gezegd dat ze haar maar even moet uitleggen dat de Nieuwe Vaart eigenlijk een parochie is van Merelbeke,” aldus Patricia. Maar waarom zou mooie Carol bijvoorbeeld ook niet bij Kajton Cie van Jonathan “ladykiller” Scheerlinck gaan spelen?

Referenties
Ronny De Schepper, De liefde voor het theater, Switch november 1992.
De WAANzin, Martin Desloovere, Tussen Heerwegen 19, 9030 Gent-Mariakerke, 09/236.38.01.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.