In de periode vóór Fons Mariën, de man die sneller leest dan zijn schaduw, op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

Ik heb de klassieker Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart uit 1978 nu pas gelezen. Niets voor niets is het zijn succesboek! Een vlucht regenwulpen is een sterk autobiografisch boek, waarin de ik-figuur (die eveneens Maarten heet en bioloog is) vooral worstelt met neurosen, dwanggedachten, een onverwerkte jeugdliefde en de liefde voor zijn moeder.

De stijl van dit boek is meesterlijk. ’t Harts fascinatie voor de natuur, en vooral vogels, wordt hier echt overtuigend weergegeven. Allesbehalve een thriller in de klassieke zin, maar toch een spannend boek, een zoektocht van de auteur naar zichzelf. Blij dat ik dit uiteindelijk gelezen heb!

Fons Mariën, 26/02/2015

2 gedachtes over “De leestips van Nonkel Fons (retro 78)

  1. Als ’t Hart bevalt, is ook ‘Magdalena’ absoluut aan te bevelen.
    Maarten’s boek over zijn moeder, waarin uitgelegd wordt waarom tandenpoetsen tegen des Heren Wil zou zijn. Zoals vrijwel alles wat het leven zo aangenaam maakt dat ook is. Wat rest is kale soberheid, noeste arbeid, seks alleen vanwege reproductie en een grote vrees voor de Schepper (niet voor u Ronny, maar voor dien anderen).
    De anekdote over de ark en dat al die beesten daar toch nooit van zijn leven in zouden passen, is hilarisch en behoort inmiddels tot mijn standaard gereedschap in levensbeschouwelijke discussies.
    Een messcherpe doch liefdevolle afrekening met radicaal calvinisme.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.