In de periode vóór Fons Mariën, de man die sneller leest dan zijn schaduw, op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

“Een soort van liefde” is het literaire debuut van Alicja Gescinska, een Vlaamse van Poolse herkomst die nu in de VS als filosofe aan een universiteit doceert. Zij publiceerde eerder een filosofisch boek over vrijheid (zie elders in mijn lijst boeken). Haar boek speelt zich eveneens af aan een Amerikaanse universiteit, waar Anna (een Belgische studente die voor een semester in de VS studeert) professor Raymond Vernon ontmoet (in de jaren negentig). Zij beginnen een hartstochtelijke liefdesrelatie.

Een andere verhaallijn is die van Elisabeth, de dochter van Vernon , die zoveel jaar later zijn huis leegmaakt na zijn overlijden. Uiteindelijk komt Elisabeth zo iets te weten over de buitenechtelijke relatie van haar vader en wordt haar duidelijk waarom hij indertijd zijn gezin in de steek liet.

Het verhaal is niet bijster origineel, wel behoorlijk geschreven en goed opgebouwd in twee verhaallijnen die uiteindelijk aan elkaar knopen. Zeggen dat dit boek aantoont dat “over de liefde meer te zeggen valt in de romanliteratuur dan in wetenschappelijke publicaties” zoals Dirk De Wachter doet in de flaptekst, vind ik een overdreven compliment. Al bij al een behoorlijk debuut, maar geen hoogvlieger.

Fons Mariën, 23/05/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.