Het is vandaag negentig jaar geleden dat de première plaatsvond van “City lights”, de nieuwste film van Charlie Chaplin.

Alhoewel “The Circus” (1928) eigenlijk zijn laatste film was vóór de introductie van de geluidsfilm, kreeg Chaplin het door zijn grote prestige in Hollywood toch voor elkaar om, drie jaar nadat de geluidsfilm voor het eerst werd gebruikt, “City Lights” toch als stomme film te draaien (op de muziek na uiteraard, waarvoor hij zoals later de gewoonte zou worden, zelf voor zou zorgen). Bij de opening wordt er wel kort een dialoog gebruikt.
Chaplin stond bekend als perfectionist. Hij deed sommige scènes vaker over dan andere regisseurs zouden hebben gedaan. Hij ontsloeg hoofdactrice Virginia Cherrill (foto) en startte de film opnieuw met Georgia Hale, zijn tegenspeelster van “The Gold Rush” (1925). Dit bleek, zelfs met zijn budget, te duur te zijn, waardoor hij was gedwongen Cherrill opnieuw aan te nemen.
Hoewel stomme films uit de mode waren en de film zelf toch bepaald smartlapperig is, werd het een groot succes en een van Chaplins eigen favorieten. Ook Orson Welles heeft ooit verteld dat dit zijn favoriete film is. In 1963 vroeg het tijdschrift Cinema aan Stanley Kubrick wat zijn top 10 favoriete films was: hij zette City Lights op de vijfde plaats, net als regisseur Andrei Tarkovsky. Ook Woody Allen vindt dit Chaplins beste film.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.