Dat het reeds jaren niet rond draait in de CVP-meerderheid is door de bevolking van Temse wel geweten. Sedert nieuwjaar is echter het conflict tussen burgemeester Maes en schepen van openbare werken, toerisme en informatie Van Riet tot een hoogtepunt gekomen.

De burgemeester weigerde immers een exploitatievergunning te tekenen voor een loods opgericht door de NV Van Riet op de kade van Temse. Kwam deze weigering wel onverwacht, dan zijn de bezwaren, die de burgemeester uit naam van de bevolking tegen de expansiedrang van zijn derde schepen heeft, niet van gisteren. Inderdaad, door het storten van metershoge bergen zand op de kade helpt de schepen van toerisme het toerisme en daardoor ook de horeca-bedrijven aan de kade gelegen goed om zeep. Voor deze milieu-overlast betaalt het bedrijf slechts zo’n 20.000 fr per jaar aan de gemeente !
Geen wonder dus dat burgemeester Maes in het interview voor « Het Vrije Waasland », dat het conflict lanceerde, zich ook laatdunkend uitlaat over de andere CVP-leden van het schepencollege. Of zoals Fonny Boesmans van de SP, woordvoerder van de eensgezinde oppositie, het uitdrukte : « Is het voor iemand die tegelijk schepen van openbare werken en monopoliehouder van de kaaiuitbating is, mogelijk om nu eens die hoed en dan weer een andere op te zetten ? » Of er hier sprake kan zijn van corruptie laat de oppositie (voorlopig) nog in het midden.
Een argument dat door het CVP-partijbestuur naar voren wordt geschoven om de zandhopen goed te praten is de tewerkstelling. Dit argument werd door een vlugschrift, verspreid door de KP-afdeling Temse, finaal van tafel geveegd. « In plaats van de tewerkstelling te bevorderen », schrijft Oswald Joossens, « is er eerder een verminderde bezetting doorgevoerd. Ook loopt het gerucht dat geen enkele gesyndiceerde arbeider gewenst is, zelfs geen van het ACV ».
De speciale gemeenteraadszitting geëist door de oppositie kon niet plaatshebben daar de CVP-meerderheid (op uitzondering van de burgemeester) de zitting verliet tot groot ongenoegen van de talrijke aanwezigen, die eindelijk een verklaring eisen voor wat de CVP reeds tientallen jaren bekokstooft.
Er wordt vaak over een CVP-staat gesproken, welnu inwoners van een gemeente waar de CVP de volstrekte meerderheid heeft, weten daarover mee te spreken ! Kwade tongen (of zijn het gewoon luciede geesten ? ) fluisteren dan ook luidop dat niet de burgemeester, maar het CVP-partijbestuur de gemeente regeert.
Zo weigerde het schepencollege (zonder de burgemeester uiteraard) een tweede raadszitting, die reglementair werd aangevraagd door oppositie én August Maes, toe te staan. We vernamen dan ook dat de oppositie zich tot de gouverneur zal richten.
Vooral de gemeentesecretaris (*) wordt op de korrel genomen, omdat deze door het (eigenmachtig ?) verspreiden van een « advies » zijn neutrale bevoegdheid ver te buiten gaat.

Referentie
Ronny De Schepper, Ruzie in het CVP-gemeentebestuur, De Rode Vaan nr.5 van 1981

(*) Was dit toen nog Albert Amelinckx? Hoe dan ook, bij de volgende verkiezingen zou August Maes door de CVP aan de kant worden gezet. Hij zou nog een plaatsje krijgen op de lijst van de PVV, maar de opkomst van Désiré Van Riet was niet meer te stuiten. (Op de eerste foto: August Maes tussen een aantal gehuldigden op het gemeentehuis van Temse. Op nevenstaande foto: Désiré Van Riet, tweede van links, tussen een paar gehuldigden van de harmonie Recht door Zee.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.