De Nederlandse ex-wielrenner Karsten Kroon (foto Guillaume G. via Wikipedia) viert vandaag zijn 45ste verjaardag. Ik zal eerlijk toegeven dat hij als renner voor mij altijd wat onder de radar is gebleven, maar ik ben hem enorm beginnen appreciëren sedert hij co-commentator is op Eurosport. Naast zijn humor en zijn inside-information geniet ik vooral van zijn liefde voor de natuur en dan vooral voor diverse dieren.

Karsten Kroon werd op 29 januari 1976 geboren in het Drentse Dalen, als zoon van een leraar en een huisvrouw. Na balletturnenatletiek en handbal kwam hij terecht bij het wielrennen. Op zijn dertiende sloot hij zich voor het eerst aan bij een wielervereniging, WSV Emmen.

Na het vwo volgde Kroon een opleiding Technische Natuurkunde. Deze opleiding maakte hij echter niet af. Op de fiets was hij succesvol, met overwinningen in onder andere de Ronde van Drenthe (1996) en de Vlaamse Pijl (1997).

In 1999 werd hij prof. De eerste zes jaar van zijn carrière, van 1999 tot 2005, reed Kroon voor Rabobank. Zijn grootste overwinning in deze periode was een etappezege in de Ronde van Frankrijk 2002, waar hij in Plouay de snelste was in de sprint na een lange ontsnapping.

Op 10 augustus 2005 werd bekend dat hij voor minstens twee jaar in dienst zou gaan rijden van het Deense Team CSC. Kroon wilde vaker voor eigen kansen rijden, maar kreeg daar niet genoeg kansen voor bij Rabobank. Daarom vertrok hij naar CSC, waar hij al in zijn eerste seizoen goede resultaten behaalde. In het najaar van 2006 won Kroon de Drei-Länder-Tour. Verder haalde hij ereplaatsen in onder andere de Ronde van Vlaanderen (8e in 2006). In 2007 had Kroon een minder goed jaar, hoewel hij opnieuw wel erg goed reed in de Ronde van Vlaanderen – hij eindigde daar als vierde.

2008 was wel weer een succesvol jaar: Kroon won voor de tweede maal in zijn loopbaan Rund um den Henninger-Turm en behaalde dagsuccessen in de Ronde van Castilië en León en de Ronde van Saksen. In de Ronde van Lombardije kwam hij als vijfde over de streep.

In 2009 eindigde hij als tweede in de Amstel Gold Race (na Sergei Ivanov) en ook in Rund um den Henninger-Turm, inmiddels Eschborn-Frankfurt City Loop geheten, kwam hij tegen Fabian Wegmann net tekort voor de overwinning. Kroons contract bij Saxo Bank liep in 2009 af. Voor het seizoen 2010 tekende Kroon een contract bij BMC, waar hij onder meer met wereldkampioen Cadel Evans en voormalig wereldkampioen Alessandro Ballan kwam te rijden. Op vrijdag 30 juli 2010 won hij de Raboronde die eerder bekendstond als de Profronde van Heerlen.

Op 29 augustus 2011 maakte Kroon bekend dat hij, na twee seizoenen voor BMC uitgekomen te zijn, weer terugkeerde naar de ploeg van Bjarne Riis Saxo Bank-Sungard, die nadien zou overgaan in het team van de Russische fantast Oleg Tinkov. Daarmee kon hij niet overweg, zodat hij in 2014 een einde maakte aan zijn carrière. Nog datzelfde jaar begon Kroon als commentator en analist bij Eurosport, waar hij samen met Jeroen Vanbelleghem onder meer de Ronde van Italië verslaat. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.