Fons Mariën las Dochter van de dekolonisatie van Nadia Nsayi.

Auteur van dit boek is Nadia Nsayi, van Congolese afkomst. In dit boek verhaalt ze haar familiegeschiedenis parallel met de geschiedenis van Belgisch Congo. Zij is politicologe (KU Leuven) en werkte als beleidsmedewerker voor Broederlijk Delen en Pax Christi. Pas tijdens haar universitaire studies begon ze zich te verdiepen in haar familiegeschiedenis en in de geschiedenis van haar vaderland. Het blijkt dat haar grootvader langs vaders kant een blanke Belgische koloniaal was, die kort na Wereldoorlog I in Congo werkte. Hij had daar een relatie met een zwarte vrouw en daaruit kwam een zoon, een halfbloed, voort. Die groeide op een internaat nadat zijn vader terugkeerde naar België. Nadia Nsayi is in 1984 geboren in Congo als dochter van die halfbloed en een Congolese vrouw. In 1989 verhuisde ze met haar moeder naar België. Door omstandigheden kwam Nadia terecht bij een blanke familie in Landen en ging ze naar een Nederlandstalige school.

Zij verhaalt haar boeiende familiegeschiedenis en haar groeiende belangstelling voor het koloniale verleden, want beide lopen erg parallel. Zo vernemen we in grote lijnen de geschiedenis van (Belgisch) Congo voor en na de onafhankelijkheid (1960). Ook door haar functie bij Broederlijk Delen komt ze geregeld terecht in Congo, waar nog steeds een conflict woedt in het Oosten. Ze besteedt ook aandacht aan de Congolese gemeenschap in België vandaag.

In een laatste deel heeft ze het uitgebreid over wat vandaag dekolonisatie betekent. Activisten menen dat het Westen nog te eurocentrisch is. Ze dringen aan op ‘dekoloniseren’, wat verschillende zaken omhelst: dat kan gaan van een grotere belangstelling voor de koloniale periode in het onderwijs (en de nood aan verschillende perspectieven), het in vraag stellen van standbeelden van Leopold II en van kolonialen in de openbare ruimte of van hun straatnamen, over een kritische kijk op het AfricaMuseum in Tervuren en de bijhorende eis tot restitutie van objecten, tot de eis om excuses voor de koloniale periode door de westerse overheden.

In zijn geheel is dit een heel boeiend boek, omdat we een stuk (Belgische) geschiedenis nu zien door de ogen van een Congolese. Nadia Nsayi toont zich ook als een heel genuanceerd observator.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.