Dat de Britse popgroep Uriah Heep genoemd is naar een personage van Charles Dickens, meer bepaald uit het autobiografische “David Copperfield”, weet nagenoeg iedereen, maar wat mij bezighoudt is waarom ze juist voor zo’n “despicable character” hebben gekozen?

Ik heb de vraag gesteld op Facebook en op Goodreads, maar een echt antwoord heb ik nooit gekregen. Ook Gregory Ball, mijn rots in de branding en ultieme hoop in dergelijke gevallen, is niet verder geraakt dan: “Uriah Heep is, as virtually all observant English boys and girls know, an evil character from one of Charles Dickens’ novels, David Copperfield (1850). Heep is a fraudulent bookkeeper who ruins an aunt of the leading character, Betsey. Fortunately he does not escape his deserved punishment, because Uriah ends up in prison.” 

Maar wààrom hebben ze zich zo genoemd? Dit is wat Wikipedia zegt: “… the name was changed to that of the well-known character from David Copperfield, Uriah Heep (for, according to biographer Kirk Blows, “Dickens’ name being everywhere around Christmas ’69 due to it being the hundredth anniversary of his death”).” Zoals gezegd, dit lost niet veel op (niks eigenlijk), want rond kerstmis zal een ander negatief personage van Dickens, Scrooge uit “A Christmas Carol”, ongetwijfeld nog veel meer in de belangstelling hebben gestaan!

Ondertussen was ik ook gaan nadenken over de naam van een andere popgroep die ongeveer tegelijkertijd is ontstaan, namelijk Humble Pie. Ik weet wel dat het een uitdrukking is (“eating humble pie” betekent “toegeven dat je ongelijk had”), maar het was toch opvallend dat Uriah Heep voortdurend het woord “humble” in de mond neemt. Bij hem wordt dat dan “umble” want hij blaast de “h” niet aan (*) en zelfs ook eens letterlijk “umble pie” (jammer genoeg heb ik de pagina niet genoteerd). Deze keer kwam Gregory met een betere verklaring voor de dag: “A tight rocking supergroup – an honorary title owed to the presence of such illustrious greats as Steve Marriot (ex-Small Faces) and Peter Frampton (once at The Herd) – who did everything in their power to stay modest. The group was worried about a ‘super group’ brand, because the high expectations people have of groups in that category are not always met. For that reason we believe that in this musical context the name is best explained as ‘keeping a low profile’.”

Gregory wijst er trouwens op dat beide verklaringen afkomstig zijn van een site die ook jullie misschien wel zou kunnen interesseren: http://www.bandnameexplained.com/

Ronny De Schepper

(*) De groep Uriah Heep heeft dit alvast met hun eerste elpee goed geparafraseerd. Bij hen wordt dat dan:  Very ‘eavy, very ‘umble (1970). De albumcover wordt op hoger genoemde site “one of the most beautiful record-covers of all time” genoemd. En waarom? “at first glance shows the mug of a corpse in a state of decomposition. Upon closer inspection however it concerns a somewhat flattering portrait of the former singer, David Byron. (“former” moet je hier interpreteren als “destijds”) In America they would have none of it (of course, RDS): an alternative cover was brought out there.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.