In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

“Een korte geschiedenis van de tijd” van Stephen Hawking en Leonard Mlodinov is een heruitgave van A shorter history of time van Stephen Hawking, op zich een geactualiseerde versie van A short history of time (vertaald als Het heelal). De titel Het heelal geeft duidelijker aan waarover dit boek gaat.

Ik ben dit boek begonnen na het zien van de film The theory of everything over het leven van de beroemde astrofysicus Stephen Hawking die al sinds de jaren zestig lijdt aan de spierziekte ALS. Dit boek van hem is een poging om het heelal te verklaren voor niet-wetenschappers. Dit boek is dus populariserende wetenschap, en bevat b.v. geen formules. De verklaring voor het ontstaan van het heelal en de natuurwetten die haar beheersen is echter allesbehalve makkelijk, ook in deze oprechte poging tot popularisering. Dat begint b.v. al bij Einsteins relativiteitstheorie die moeilijk te vatten valt, evenals de theorie rond de kwantumfysica.

Ik vond dit boek boeiend maar te moeilijk voor me, ik kreeg er letterlijk hoofdpijn van. Een paar grote lijnen blijven me bij, maar vooral het besef hoe moeilijk natuurkunde sinds de twintigste eeuw geworden is blijft me bij. Ofwel zegt dit meer over mijn beperkte verstandelijke vermogens dan over het boek. Dit boek is in elk geval het moeilijkste dat ik ooit gelezen heb.

Fons Mariën, 04/09/2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.