Twintig jaar geleden hield de dekenij Minard haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Zoals het hoort gebeurde dit in de Minardschouwburg. De gebeurtenis kreeg ietwat voortvarend de benaming “happening” mee, want de opkomst was maar matig. Toch bracht het koor Kalliope alvast op de receptie wat leven in de brouwerij.

Een incident dat voorafging aan het concert was kenschetsend voor het feit dat we hier toch wel ver van de sfeer voor een happening verwijderd zaten. Aangezien de zaal slechts voor een kwart was gevuld, kwam Minard-directeur John Dierckx fier meedelen dat iedereen op het gelijkvloers mocht plaatsnemen. Nu bleek echter dat de mensen op het balcon honderd frank méér voor een plaats hadden betaald. Daar schrokken Dierckx en zijn medewerkers even van, want de betere plaatsen zijn juist op het gelijkvloers. “Maar goed,” trachtte hij te sussen, “als je per se op het balcon wil zitten, doe dan maar.” Nee, dat was het niet. Wat was het dan wel? “Dan moeten wij naast mensen gaan zitten die maar 350 frank hebben betaald!
Is de klassenloze maatschappij dus nog niet voor morgen, de hedendaagse koormuziek heeft blijkbaar wel zijn weg gevonden naar de amateurkoren. Op uitzondering van een vleugje Brahms bracht Kalliope onder leiding van Sabine Haenebalcke (foto YouTube) immers uitsluitend werk uit de twintigste eeuw. Weliswaar weinig experimenteel en dus goed in het gehoor liggend, maar toch niet bepaald een “swingend” repertoire.
Nochtans staat dit jeugdige koor uit De Pinte (slechts vier leden zijn ouder dan veertig) hiervoor bekend, dat wist soliste Amy De Sloovere ons te vertellen. Ze zingen bijvoorbeeld ook arrangementen van bekende nummers van Raymond van het Groenewoud, The Beatles of Glenn Miller. Dat ruikt al wat meer naar een happening natuurlijk.
Misschien daarom dat deken Marc Van Campenhout (zaakvoerder van Handyman) het koor had gevraagd, want hij maakt er tenslotte zelf deel van uit. “Maar we hebben wel de volle pot betaald, hoor,” verzekert hij mij. “Er is geen sprake van belangenvermenging!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.