Het is weer tijd om iemand in ere te herstellen. Vandaag is het immers tien jaar geleden dat Gladys Horton is gestorven. Wie is Gladys Horton? Ik zou het zeker niet geweten hebben, mocht mijn Frans-Canadese vriend Alcide mij er niet opmerkzaam op gemaakt hebben. Wel, zij was één de stichtsters en tevens leadzangeres van The Marvelettes. Op de bijgevoegde foto staat ze linksboven.

De uitleg van Alcide is ongeveer dezelfde van Wikipedia. Dat zal wel geen toeval zijn en daarom heb ik ook de tekst van Wikipedia overgenomen, want het heeft geen zin hier anders hetzelfde te vertellen, maar dan in het Frans…
Gladys Horton groeide op als wees en werd tijdens haar jeugd van pleeghuis naar pleeghuis verplaatst. Haar middelbare school volgde ze in Inkster, Michigan. Toen ze erachter kwam dat hier een talentenjacht gehouden werd, besloot ze een groep te vormen. Dat zou uiteindelijk The Marvelettes worden.
In eerste instantie zong haar collega Georgia Dobbins lead, maar toen zij de groep moest verlaten nam Horton die rol, gedeeld met Wanda Young (op de foto te zien onder Gladys), over. Gladys Horton zong op de eerste #1 hit voor Motown, Please Mr. Postman. Dit nummer werd kort daarna gecoverd door The Beatles. Na het grote succes van dit nummer zong ze in het begin van de jaren ’60 ook lead op hits als Beechwood 4-5789, Playboy en Too Many Fish In The Sea (remember The Commitments!).
Aanvankelijk zong Horton de meeste leads en Young minder. In het midden van de jaren ’60 draaiden de rollen echter om en ging Horton steeds meer als achtergrondzangeres zingen. In 1967 verliet ze de groep. Ze wilde een gezin beginnen en kon dit niet combineren met het drukke tourschema van een artiest. Haar plaats werd ingenomen door Anne Bogan. Bogan staat, net als Georgia Dobbins, niet op de foto. De eerste omdat ze nog moest komen, de tweede omdat ze al was gegaan. Wie er dan wél op staan zijn Katherine Anderson (boven rechts) en Georgeanna Tillman (onderaan rechts).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.