In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

Ernst Gombrich, Weens kunsthistoricus, schreef op jonge leeftijd in de jaren dertig dit geschiedenisboek “Een kleine geschiedenis van de wereld” voor jonge lezers. In deze editie is er een hoofdstuk aan toegevoegd dat hij op late leeftijd schreef. Het boek geeft – in vogelvlucht – de geschiedenis weer van de prehistorie tot de 20ste eeuw. Ook al is het boek aangekondigd als een geschiedenis van de wereld, toch ligt de nadruk op de geschiedenis van Europa, met ook de vroege beschavingen in Egypte en Mesopotamië en enkele uitstappen naar Indië, China en Zuid-Amerika.

Geschreven voor jonge lezers, dus is dit boek heel leesbaar. Een goede herhaling van geschiedenislessen van vroeger op school (Grieken, Perzen, Romeinen, enz.). Zijn boek eindigde oorspronkelijk bij de afloop van WO I maar in een kort bijgevoegd hoofdstuk breidt de auteur dit uit tot 1989 met de val de muur. Leesbaar en interessant, ook voor oudere lezers.

Fons Mariën, 02/08/2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.