Richie Porte (foto Erik Westerlinck) won zaterdagochtend Belgische tijd voor de zevende keer al op deze bekende helling in South Australia tijdens het Santos Festival of Cycling. Dat is de vervanger voor de Santos Tour Down Under die uitsluitend met renners van dat werelddeel wordt gehouden. Meteen is het de eerste officieuze zege van Porte voor zijn nieuwe werkgever Ineos-Grenadiers die hij in het nationale shirt bijeen klom. Porte haalde het voor Luke Plapp die ook al de tweede etappe won en voor de gelegenheid ploegmaat is van Porte. Plapp is een twintigjarig toptalent dat in Innsbruck 2018 in de tijdrit zilver pakte achter Remco Evenepoel. Luke Durbridge, auteur van een fantastische solo in de eerste rit, werd derde, en blijft leider met een ruime voorsprong. (Het Nieuwsblad)

Als belofte eindigde Porte als derde op het Australisch kampioenschap tijdrijden. In 2010 werd hij ingelijfd door de Deense ProTourploeg Team Saxo Bank.

In de Ronde van Romandië 2010 versloeg hij Alejandro Valverde (die tweede werd op 26 seconden) in een tijdrit met een lengte van 26 kilometer. Een nog groter succes boekte Porte enkele weken later in de Ronde van Italië: na een monsterontsnapping in de elfde etappe boekte hij een tijdwinst van 10 minuten waardoor hij de roze trui mocht aantrekken. Drie dagen later raakte hij deze in een bergetappe echter weer kwijt aan David Arroyo. Wel won hij het jongerenklassement en eindigde op een verdienstelijke zevende plek in het algemeen klassement.

Na een matig seizoen in 2011 won Porte in februari 2012 het algemene klassement van de Ronde van de Algarve. In de koninginnenrit met aankomst op de Alto do Malhão zette hij de wedstrijd naar zijn hand en met een derde plaats in de afsluitende individuele tijdrit wist hij de leiderspositie veilig te stellen.

Van 2012 tot en met 2015 kwam Porte uit voor Team Sky. 2013 zette hij goed in door twee ritten en het eindklassement in Parijs-Nice te winnen. In de Ronde van Frankrijk was Porte meesterknecht van de latere winnaar Chris Froome. Zelf wist hij op de negentiende plaats te eindigen.

In 2014 mocht Porte in de Ronde van Frankrijk zijn eigen kans gaan na het vroege uitvallen van Froome. Porte zakte echter stelselmatig weg in de stand naar de 23e plaats.

In 2015 won hij opnieuw Parijs-Nice en daarbij ook nog de Ronde van Catalonië. Hij mocht daarom als kopman beginnen aan de Ronde van Italië, waar hij in de eerste week een van de sterke mannen bergop was samen met Alberto Contador en Fabio Aru. Hij kreeg echter een tijdsstraf van twee minuten na een bandenwissel met landgenoot (maar niet ploegmaat!) Simon Clarke. Porte zakte na de eerste bergrit en de tijdrit nog verder terug in de stand. Na de vijftiende etappe gaf hij op.

In 2016 stapte hij over naar BMC en won zoals gewoonlijk de vijfde etappe van de Tour Down Under, maar verder was het een mager seizoen. In 2017 won hij de 2e en 5e etappe van de Tour Down Under wat hem ook het eindklassement opleverde. Verder won hij de 7e etappe van Parijs-Nice en het eindklassement van de  Ronde van Romandië. Hij mocht dan ook starten als kopman in de Tour, maar op 9 juli 2017, in de negende etappe van de Ronde van Frankrijk, kwam Porte zwaar ten val tijdens een afdaling. Achteraf bleek dat hij zijn sleutelbeen en zijn bekken gebroken had.

In 2018 won hij de 5e etappe van de Tour Down Under en het eindklassement van de Ronde van Zwitserland. In 2019 stapte hij over naar Trek en won alweer de 6e etappe van de Tour Down Under en in 2020 de 3e etappe, deze keer won hij tevens ook nog eens het eindklassement van de Tour Down Under. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.