In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

Van Een kleine geschiedenis van bijna alles geschreven door Bill Bryson bestaan twee edities : een gewone (goedkope) teksteditie en de duurdere geïllustreerde editie. Ik kocht en las de tweede en heb er geen spijt van. Deze editie omvat zowat 600 blz. tekst en ik ben er lang aan bezig geweest.

De materie die de auteur behandelt heeft bijna geen grenzen: van de oerknal, het heelal, de aarde, de continenten, het leven op aarde tot de komst van de mens. Zeggen dat dit boek populair-wetenschappelijk is, is bijna oneer aandoen aan deze prestatie. Dit boek is als het ware een ode aan de wetenschap en de wetenschappers van de voorbije eeuwen. Hij behandelt kosmologie, astronomie, fysica, chemie, geologie, geofysica, biologie, erfelijkheidsleer, paleontologie… De auteur slaagt erin een heel leesbaar boek te schrijven, met de wetenschappers in de hoofdrol. Telkens vertrekt hij inderdaad van de wetenschappers in elke discipline, ook de bijna vergeten wetenschappers. Zo vertelt hij het verhaal van hun ontdekkingen en de waarde ervan in  het geheel van betrouwbare kennis over heelal, aarde, leven en mens. Bryson vergeet daarbij de boeiende anekdotes niet, die het boek nog leesbaarder laken. Zelden heb ik een populair-wetenschappelijk boek gelezen dat zo boeiend en leesbaar is voor iedere lezer! De talrijke illustraties (tekeningen en foto’s) maken van deze editie een juweeltje.

Dit boek zou verplichte lectuur moeten zijn voor elke 18-jarige die de school verlaat en eventueel verder studeert (onafgezien van de richting die hij/zij zal volgen). Dit boek brengt immers respect voor de wetenschap bij.

Fons Mariën, 30/01/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.