In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

In Een klein leven volgt de auteur Hanya Yanagihara vier vrienden in New York, vanaf ongeveer hun twintigste tot ze in de vijftig zijn. Het gaat om de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm, de acteur Willem en advocaat Jude St.Francis. Geleidelijk aan focust het boek meer op de vriendschap tussen Willem en Jude, die ook samenwonen en uiteindelijk zelfs een seksuele relatie beginnen. Jude verbergt heel wat uit zijn vroeger leven, problematisch is dat hij zich snijdt in de armen. Het blijkt na enige tijd dat hij het slachtoffer was van ernstig misbruik in de kindertijd door paters en andere gezagsdragers (hij is een wees). Dit verleden weegt zwaar op de relatie met Willem…

Een groot deel van dit boek, is boeiend maar het is wel een kanjer van 750 bladzijden. De auteur heeft de neiging om alles vrij uitgesponnen te vertellen, met ook veel onnodige details en passages. Het wordt een echte uitputtingsslag om dit boek uit te lezen, dat bovendien naar het einde toe alle kenmerken van een typisch Amerikaanse tearjerker krijgt. Ook typisch Amerikaans is dat de vier vrienden, die oorspronkelijk weinig verdienen, alle vier toch succesvol worden in hun beroepsleven en veel geld gaan verdienen. Zo hebben Willem en Jude een prachtige flat in New York , een prachtige villa buiten de stad en nog een flat in Londen (alsof het al niet genoeg was). Een klein leven is een hype geworden en volgens mij een typische valkuil voor de lezer die er meer goeds van verwacht.

Fons Mariën, 07/12/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.