Het is zal morgen al 45 jaar geleden zijn dat de Amerikaanse zanger Paul Robeson is gestorven (foto Gordon Parks via Wikipedia).

Paul Robeson, die in 1922 een juristendiploma had behaald aan de universiteit van New York, was door zijn huwelijk met scheikundige Eslande Cardozo Goode, die hem aanzet toneel te spelen, en zijn vriendschap met Eugene O’Neill in elf films terechtgekomen, nadat hij in 1925 reeds was gedebuteerd met gospelsongs.

In 1936 zou hij helemaal doorbreken met zijn vertolking van “Old man river” in de filmversie van “Showboat” (in een regie van James Whale). In 1937 was hij Umbopa, de inlandse bediende van schattenjager Patrick O’Brien (Arthur Sinclair) in “King Solomon’s mines” van Robert Stevenson.  Worried about her father, Kathy (Anna Lee) persuades hunter Allan Quartermain (Cedric Hardwicke) to lead a party to rescue him. After surviving the desert they are found by natives and brought to their chief, Twala (Robert Adams). Umbopa reveals himself to be the true heir to the tribal throne, having been exiled years earlier by Twala and the tribal witch, Gagool (Sydney Fairbrother). Quartermain’s only hope to gain access to the mines and the possible rescue of O’Brien is to try to help Umbopa regain his rightful place as chief. In 1943 tenslotte was hij de eerste “echte” zwarte Othello op het witte doek.

Zijn reizen door de Sovjet-Unie en zijn optredens bij de republikeinen in de Spaanse burgeroorlog en vooral in 1952 de Stalinprijs die hem werd toegekend maakten hem tot mikpunt van de McCarthy-hetze. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.