Veertig jaar geleden verscheen onderstaand artikel in het gewestelijk weekblad “De Voorpost”…

De Scheldegemeente krijgt de eer in een internationale primeur de bekende cartoons van Louis-Paul Boon te bezichtigen. Aanvankelijk was deze bijzondere eer weggelegd voor het bekende «Ter Doelen„ in Rotterdam, maar daarvan is bij gebrek aan goede contacten met de familie Boon niets in huis gekomen. Die contacten waren vanuit Temse met de weduwe Boon wel concreter en ook op een juistere golflengte, vandaar ook dat deze unieke expo aan Temse toegewezen werd. De plaatselijke organisatie is in handen van het Masereelfonds, dat met deze primeur tezelfdertijd de eerste verjaardag van de plaatselijke afdeling wil vieren. Tijdens een persconferentie gaf uitgetreden voorzitter Ronny De Schepper heel wat details vrij over deze belangrijke viering.
Naast een culturele animatie heeft de afdeling Temse ook haar taak van vormingsgroep ernstig genomen. Dit blijkt uit de cyclus muziek en maatschappij die overigens afgesloten werd en een nieuwe cyclus over filosofie die binnenkort van start gaat (*). Ook op het vlak van literatuur wilde deze vereniging niet achterwege blijven en omdat de naam van Louis-Paul Boon bestendig opdook werd in die richting gedacht. Het resultaat wordt een grootse Boonherdenking die plaats heeft vandaag vrijdag 23 januari te 20 u. in het gemeentehuis te Temse. Daarnaast wordt er een tentoonstelling georganiseerd met de bekende Boon-cartoons, de expo is voor het publiek toe-gankelijk op zaterdag 24 en zondag 25 januari van 15 u. tot 20 u., eveneens in het plaatselijke gemeentehuis.
Academische zitting
Tijdens de academische zitting zullen verschillende sprekers het leven en het werk van de gevierde belichten. Aanvankelijk was gedacht aan germanist Marc Galle om deze zitting te openen, maar het wordt minister Willockx die de spits zal afbijten en de figuur van Boontje zal belichten. Die keuze werd gemaakt, omdat Boon kandidaat was bij de jongste Europese verkiezingen, maar enkele weken vóór die verkiezingen overleed. De minister van PTT ijvert overigens naar aanleiding van deze viering voor de uitgave van een postzegel over Boon. De artistieke toer zal prof. De Wispelaere uiteraard opgaan en dit vanuit twee werken nl. De Kapellekensbaan en Zomer te Ter-Muren. Deze belichting kadert ook in de onlangs gehouden kunstexpo van Roger De Kerf die naar de idee van Boon dit op een schilderij uitgewerkt heeft en met de nieuwe laureaat van de Vlaamse poëzie, Oswald Joossens, die hieraan een gedicht heeft gewijd.
Hammenaar Staf De Wilde zal vervolgens handelen over het Lolita-motief bij Boon, destijds gelanceerd door Weverbergh.
Willem Roggeman zal in zijn uiteenzetting trachten de relatie tussen het journalistieke en literaire werk van de schrijver Boon te leggen, terwijl tot slot prof. Frans Vyncke (RUG) vanuit zijn studie over het plastisch werk van deze kunstenaar zijn cartoons zal toelichten. To slot zal het gemeentebestuur aan de genodigden een receptie aanbieden.
Brochure
Ter gelegenheid van deze Boon-herdenking zal een brochure uitgegeven worden die op deze persbijeenkomst nog niet klaar was. Deze uitgave bevat een voorwoord van Jan Mestdagh en Ronny De Schepper evenals het laatste interview dat André Hebbelinck van de auteur afnam kort voor zijn dood. Deze brochure zal tijdens de expo-dagen op het gemeentehuis kunnen aangekocht worden. Deze unieke Boonherdenking kwam tot stand dankzij de goede relatie die Ronny De Schepper heeft met de weduwe en kinderen van wijlen Boontje. De organisatie van deze huldiging is in handen van mevr. Sonia Weyn (voorzitster met ingang van 1 februari), ondervoorzitter Oswald Joossens, secretaris Gilberte Van Britsom, penningmeester Emiel Van Lier en leden van de raad van beheer Ronny De Schepper en Gregoire Heirman.

Referentie
B.T. (?), Louis-Paul Boon-herdenking in Temse, De Voorpost, 23 januari 1981 (Eigenlijk is het artikel in De Voorpost niet ondertekend. Ik zie evenwel veel overeenkomsten met de tekst van B.T. in Het Volk. Zelf had ik geen flauw idee wie deze B.T. wel mocht zijn, maar burgemeester Luc De Ryck wist me te melden dat het André Brys (B.T. = Brys Temse) zaliger was.

(*) Geloof en arbeidersstrijd. Hoe ver of hoe dicht staan kerk en arbeidersproblemen bij elkaar of zijn ze van elkaar verwijderd’? Wie en waarom heeft al getracht de verzuiling te doorbreken? Hoe zit dat met de binding christendom-socialisme? Mark Maes verzorgt op vrijdag 30 januari, volgende week dus, in De Vlam, Leie 47 in Temse, een informatieavond die wordt georganizeerd door het plaatselijke Masereelfonds. (Marc Maes is één van de drie kinderen van Fons Maes, voormalig ACV-verbondssecretaris Waasland, later opgevolgd door Julien Vergeylen. Marc, socioloog, heeft jarenlang op de studiedienst van het ACW in Brussel gewerkt onder leiding van Jean-Luc Dehaene. Is daarna docent geworden aan de sociale hogeschool in Leuven. Hij is nu één of twee jaar met pensioen, maar nog actief in KWB en andere sociale bewegingen.)

Een gedachte over “Veertig jaar geleden: Louis Paul Boon-herdenking in Temse

  1. Bij het zien van Paul De Wispelaere op de foto moest ik onmiddellijk aan Ada Deprez denken. Even googelen leerde me dat ze in juli 2015 is overleden. Ze heeft Van Elslander blijkbaar heel lang overleefd. The good old days in de germaanse anno jaren 70, toen de dieren nog spraken en het eerste kopiemasjien zijn intrede deed op de Blandijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.