Veertig jaar geleden verscheen onderstaand artikel in Het Nieuwsblad.

Van vrijdag 23 tot maandag 25 januari beleeft Temse een culturele primeur: de afdeling Temse van het Masereelfonds pakt uit met een herdenking van Louis Paul Boon. Er is enerzijds een academische zitting, anderzijds een tentoonstelling van de cartoons die Boon onder de naam „carboontjes” destijds in het dagblad Vooruit heeft gepubliceerd. Beide manifestaties vinden plaats in de feestzaal van het gemeentehuis van Temse. De expositie loopt op voornoemde data, de academische zitting vindt plaats op vrijdag 23 januari om 20 u.
Deze gebeurtenis heeft een internationaal karakter: oorspronkelijk zou zij georganizeerd worden in september ’80 te Rotterdam. Vermits dit niet is doorgegaan krijgt Temse de eer.
Tijdens de akademische zitting komen volgende sprekers aan het woord: PTT-minister Willockx zal ter inleiding de figuur van Boon belichten. Aanvankelijk zou minister Mark Galle, Boons stadsgenoot, deze karwei opknappen, maar deze was verhinderd.
Tweede spreker is Paul De Wispelaere, professor in de Nederlandse literatuur aan de UIA en auteur van talloze verhalen, romans en essays. De Wispelaere, die met zijn boek “L.P.Boon, een tedere anarchist” de beste Boon-kenner is in ons land, zal het nu hebben over „De Kapellekensbaan” en Zomer te Termuren”, romans die als de grootste literaire prestatie worden beschouwd die Boon ooit geleverd heeft.
Derde spreker in het rijtje is Staf De Wilde, die een licentiaatsverhandeling schreef over het Lolitamotief in Boons oeuvre. De Wilde zal de allerlaatste, postuum verschenen roman “Eros en de eenzame man” behandelen.
Als vierde spreker komt Willem Roggeman aan het woord. Deze schrijver, journalist, dichter en criticus neemt het woord over de relatie tussen het journalistieke en het literaire werk van de beroemde Aalstenaar.
Ten slotte belicht Frans Vincke, hoogleraar in de slavistiek aan de RUG, Boons plastische zijde en konkreter de tentoongestelde cartoons. Een onderwerp dat ook behandeld wordt in een brochure die het Masereelfonds bij deze gelegenheid aanbiedt. Samensteller hiervan is Ronny De Schepper, redacteur van De Rode Vaan.
De brochure bevat tevens artikels over Boon van Mestdagh en De Schepper, het laatste interview van Boon (met André Hebbelinck), bijdragen over het Lolitamotief door Staf De Wilde en Ludo Stijnen, bijdragen over het „Geuzenboek” door De Wispelaere en Stefaan Van den Bremt, bijdragen over Boons journalistieke werk in de Rode Vaan door Rosa Michaut en „Boon-avonturen” op de redactie van „Vooruit” door Janine De Rop.
Temse
Waarom een Boon-herdenking in Temse? Ronny De Schepper ziet het als volgt: zowat een jaar geleden werd te Temse het Masereelfonds opgericht. De bedoeling was drievoudig: de afdeling wilde zowel kulturele animatie, ontspanning en vorming brengen. Daartoe werden 3 cycli gepland: muziek, filozofie en literatuur. Uit de literaire cyclus ontstond de idee om een LP Boon-avond te organizeren. De persoonlijke relatie van De Schepper met de familie Boon maakte deze idee uitvoerbaar. De tentoonstelling van de cartoons kan op zaterdag en zondag bezocht worden van 15 u. tot 20 u.

Referentie
T.R., Internationale herdenking Louis Paul Boon in Temse, Het Nieuwsblad, 22 januari 1981

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.