In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

De ondertitel van het boek Een bijzondere relatie luidt: Het conflict Israël-Palestina nader bekeken 1897-1993. En dat verklaart meteen waarover dit werk van de Nederlandse auteur Egbert Talens gaat. 1993 (de handdruk van Rabin en Arafat in de VS, begeleid door Bill Clinton) geldt hier als eindpunt. De auteur gaat echter terug tot het begin van het zionisme om het conflict te situeren; het politieke zionisme ligt immers aan de basis van een project dat in 1948 leidde tot de stichting van de joodse staat Israël.

Egbert Talens bespreekt de hele voorgeschiedenis heel uitgebreid, met de nadruk op diplomatieke en politieke initiatieven, zoals de Balfour-verklaring uit 1917. Ook de VN-besprekingen die in 1948 leidden tot de erkenning van Israël, bespreekt hij heel nauwkeurig tot in de kleinste details. Soms zie je als lezer door de bomen het bos niet meer, zijn eerste hoofdstukken komen vrij warrig over doordat hij constant naar diverse auteurs van zijn bronnen verwijst en ermee in dialoog treedt.

De periode 1947-1949 (de stichting van Israël, de eerste oorlog met de Arabische buren, het ontstaan van het Palestijnse vluchtelingenprobleem) behandelt hij eveneens uitgebreid. Daarna komen vooral de grote lijnen aan bod, met in het bijzonder nog de zesdaagse oorlog in 1967 en de oorlog in 1973. Wat daarna komt behandelt hij op een drafje (in vergelijking met de eerste hoofdstukken).

Daardoor komt het boek enigszins onevenwichtig over: voor de laatste hoofdstukken moet je zelf van de feiten op de hoogte zijn, veel van het geschrevene is veeleer commentaar op de feiten dan een feitenrelaas. Bij dit alles kiest de auteur duidelijk partij voor de Palestijnse zaak en heeft hij weinig goede woorden veil voor de Israëlische acties, standpunten en politiek. (Het boek is niet meer in de handel, ik kocht het tweedehands.)

Fons Mariën, 17/01/2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.