Op 20 januari 1966 werd de Lazy River Jazz Club opgericht door Jean-Pierre De Smet en William Wauters. Dat was toen in het Hazewindstraatje naast het postgebouw op de Koornmarkt. Daarvan bestaan helaas geen foto’s op het internet, daarom heb ik maar voor deze close-up van de brievenbus van de huidige club (in de kelder van het Novotel) geopteerd omdat het Hazewindstraatje bekend stond omwille van het vele urineren. Alleen moest men toen nog niet in euro’s betalen…

De Club was voortgesproten uit een aantal jazzliefhebbers die elkaar hadden getroffen op concerten van Louis Armstrong en Lionel Hampton in het Kuipke. Deze concerten werden georganiseerd door de Culturele Kring van de Socialistische Partij. Eén van de grote promotoren hiervan was Gilbert Temmerman, de latere burgemeester van Gent. Hij zou ook altijd één van de steunpilaren van de Lazy River Jazz Club zijn.
Oorspronkelijk was het de bedoeling een “Jazz band” te vormen. Omstandigheden maakten dit onmogelijk. Toen besloten beide leraars om enkele jazzavonden in te richten tot hun eigen vermaak. Het bleek spoedig ook talrijke Gentse jazz liefhebbers te vermaken. De start in het Hazewindstraatje bij de Korenmarkt was veel belovend. Optredens van John Handy, Albert Nicholas, Benny Waters, Fats Sadi en anderen droegen bij tot het succes.
Na anderhalf jaar verliest de Club echter haar lokaal en zit ze ook in zware financiële problemen. Etienne Hublau en Christian Collard reageren op een oproep van voorzitter Jean-Pierre De Smet en stellen voor dat de leden het financieel tekort aanzuiveren. Dat gebeurt en de twee treden toe tot het bestuur, resp. als ondervoorzitter en penningmeester.
Voor de concerten gaat men de hort op: eerst in de Club Nautique aan de Watersportbaan, daarna in zaal Fox, opnieuw op de Koornmarkt, en later in de Leo Tertzweillaan te Gentbrugge. Ondanks de verhuisperikelen ontstond er een nieuwe dynamiek, met als resultaat een groot aantal solisten die richting Gent afzakten: Alvin Alcorn, Louis Nelson; Dexter Gordon, Cecile Forde, Lillian Boutté, Freddy Kohlman, Chris Burke, Chris Blount.
De problemen blijven zich echter opstapelen, een vaste concertzaal is noodzakelijk. Die wordt uiteindelijk gevonden in de kelders van de oude brouwerij Van Hecke in Gentbrugge, dankzij het feit dat Etienne Hublau de bovenliggende ruimtes afhuurt als atelier.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.