De Italiaans regisseur Ettore Scola, vooral bekend van ‘Una giornata particolare’ en ‘Le bal’, is vijf jaar geleden overleden in een ziekenhuis in Rome. Hij werd 84 jaar.

“Padre Padrone” van de Taviani-broertjes haalde het in Cannes in 1977. “Una Giornata Particolare” van Ettore Scola met Marcello Mastroianni en Sophia Loren (en Alessandra Mussolini als haar dochtertje!) kreeg de Gouden Palm dus niet. Jury-voorzitter Roberto Rossellini kreeg hiervoor zoveel kritiek te verwerken dat hij vijf dagen na het Festival overleed.
Voor “Le Bal” (1983) deed Ettore Scola een beroep op de acteurs van het Théâtre du Campagnol o.l.v. Jean‑Claude Penchenat. Deze film gaat terug op een toneelvoorstelling (1981), door sommigen een ‘balletpantomime’ genoemd, vermits er geen woord gesproken werd. Eerst was gedacht aan Marcello Mastroianni en Jean‑Luis Trintignant voor de “hoofdrollen”, maar Scola gaf de voorkeur aan de relatieve anonimiteit van de acteurs van het Campagnol. Ten slotte gaat het om de geschiedenis van iedereen, zoals die door de omstandigheden van de tijd bepaald wordt. Een constante zijn de danszaal en de ‑vloer. In deze ruimte wordt het leven in zijn voortgang gepresenteerd, de generaties die elkaar opvolgen tijdens het Front populaire (1936), de oorlog (1940), de bezetting (1942), de bevrijding (1944), de Amerikanen (1945), de oorlog van Algerije en de rock (1956), mei 1968 tot en met het bal hier en nu (1983). “Le Bal” is een studie in relaties en menselijk gedrag, een bindmiddel zijn de zaal en de muziek.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.