De Amerikaanse zangeres Dolly Parton viert vandaag haar 75ste verjaardag (foto Eva Rinaldi via Wikipedia). Ik merk dat er nu vooral aandacht wordt besteed aan haar sociale activiteiten en daarnaast eigenaardig genoeg aan haar zakelijke kwaliteiten, daarom zal ik mij beperken tot de muziek.

Zij startte haar carrière als zangeres bij een lokaal radio- en televisiestation in het oosten van Tennessee. Ze verhuisde naar Nashville in het midden van de jaren zestig. In 1967 trokken haar zangkunsten de aandacht van Porter Wagoner, die haar vroeg om bij hem in de Porter Wagoner Show te komen. Hier bleef ze zeven jaar, en hun duetten werden beroemd. Begin jaren zeventig overschaduwde zij Porter en in 1974 vertrok ze om zich volledig op haar solocarrière te richten. Over haar vertrek schreef ze toen “I Will Always Love You”, dat een van haar grootste hits werd en later werd gecoverd door Whitney Houston voor de film “The Bodyguard”.

Parton vergaarde grote populariteit als zangeres en componist en won meerdere Country Music Awards: in 1968, 1970, 1971, 1975 en 1976. In 1977 won ze haar eerste Grammy Award, in de categorie beste vrouwelijke country-uitvoering met haar nummer “Here You Come Again”. In 1980 won ze haar volgende twee Grammy’s in de categorieën beste country nummer en beste vrouwelijke country performance. Acht jaar later volgde nummer vier, in de categorie beste country-uitvoering in een duo of groep met het album Trio, dat ze in 1987 samen met Linda Ronstadt en Emmylou Harris heeft opgenomen. In 2000 won ze haar vijfde Grammy, in de categorie beste samenwerking country met vocals met het nummer “After the gold rush” van het album “Trio II” dat ze (net als Trio) heeft opgenomen met Linda Ronstadt en Emmylou Harris. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.