De Amerikaanse filmregisseur David Lynch viert morgen zijn 75ste verjaardag (foto Georges Biard via Wikipedia)

Lynch wilde aanvankelijk kunstschilder worden. Hij volgde diverse kunstacademies, tot hij zijn draai vond op de Pennsylvania Academy of Fine Arts waar hij met film ging werken. In deze periode maakte hij vier films met subsidie van het American Film Institute. Na diverse tentoonstellingen in plaatselijke galerieën verhuisde hij naar Los Angeles waar hij aan het AFI Center for Advanced Film Studies studeerde. Hij begon er aan zijn eerste grotere project (“Eraserhead”), met in de hoofdrol Jack Nance. “Eraserhead” werd voltooid in 1976.
Lynch heeft wel eens naar “Eraserhead” verwezen als naar “My Philadelphia Story”. Hij bedoelde daarmee dat alle gevaarlijke en angstaanjagende elementen die hij tegenkwam terwijl hij in Philadelphia woonde en studeerde, erin worden weerspiegeld. Hij zei daarover: “Dat gevoel heeft diepe sporen in mij achtergelaten. En toen het er weer uit kwam, is het Eraserhead geworden”.
Na “Eraserhead” blijft David Lynch in 1980 de filmwereld verbazen met “The elephant man”, waarin Anthony Hopkins Frederick Treeves speelt, de dokter die de titelfiguur (gespeeld door John Hurt) uit het kermisgebeuren haalt.
Daarna kwam “Blue Velvet”, waarbij David Lynch op de set een verhouding begon met Isabella Rosselini. Maar dat liep niet zo goed af. Dat ze voor haar vertolking van de masochistische Dorothy in “Blue Velvet” veel kritiek kreeg, kan haar geen ene moer schelen, maar dat Lynch haar niet meer wil terugzien, kwetst haar. Voor Lynch zelf was de film de aanleiding om voor televisie “Twin Peaks” te draaien (1990). Voor wie het niet helemaal snapt (iedereen dus): er zitten nogal wat verwijzingen in naar “Laura”, de “film noir” van Otto Preminger uit 1944. Uiteraard de naam van het hoofdpersonage (Laura Palmer), maar ook het feit dat ze een dagboek bijhield, dat de sleutel bevat om de identiteit van de moordenaar te ontraadselen. Bovendien heet het personage van Clifton Webb in de film van Preminger Waldo Lydecker en men herinnert zich nog wel dat een vogel die Waldo heet een belangrijke rol speelt bij de ontknoping. Deze vogel wordt verzorgd door een dierenarts met de naam… Dr.Lydecker.
In 1990 wint “Wild at heart” van David Lynch de Gouden Palm in Cannes, een film waarin de vrouwelijke hoofdrol werd gespeeld door Laura Dern, die in zijn “Blue velvet” ook reeds van de partij was. Als “Lula” is zij ook in het ware leven de dochter van Diane Ladd, die in de film haar moeder speelt.

David Lynch originally wrote the basic idea for “Mulholland Drive” (2001) in the early 1990s, as a spin-off of Twin Peaks. The character arc of Betty in the movie was written for Twin Peaks supporting character Audrey Horne, who would have been the central figure of the proposed spin-off.
De films van David Lynch spelen zich doorgaans af in het Amerika van de plattelandstadjes (Twin Peaks, Blue Velvet) of de uitgestrektheid van Los Angeles (Lost Highway, Mulholland Drive, Inland Empire) en de donkere onderbuik daarvan. Het geluid neemt bij het maken van zijn films een net zo belangrijke positie in als het beeld. Voor een groot deel werkt Angelo Badalamenti aan de soundtracks van zijn films, maar ook Lynch zelf componeert muziek en geluidseffecten. Lynch is een regisseur van wie de beeldtaal en de dialogen herkenbaar worden geacht.
David’s dochter Jennifer blijkt overigens al even mesjogge te zijn als haar vader. Wie anders zou een film als “Boxing Helena” kunnen bedenken?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.