James Earl Jones werd geboren in Coldwater (Mississippi). Als zoon van de acteur Robert Earl Jones, studeert hij eerst theater in Michigan en New York, vooraleer in 1957 zijn professioneel debuut te maken.

In 1964 debuteert hij in de filmbusiness in “Dr.Strangelove” van Stanley Kubrick. Daarna volgt “The Comedians”. In 1969 krijgt James Earl Jones een Tony-award voor zijn rol als de eerste zwarte kampioen-zwaargewichtbokser in “The Great White Hope” van Howard Sackler en daarna een Golden Globe voor “Claudine” van John Berry. Hij vertolkte Malcolm X in “The greatest” van Tom Gries en verder speelde hij in “Bingo” van John Badham, “The Exorcist II” van John Boorman, “Conan the Barbarian” van John Milius, “Gardens of stone” van Francis Coppola, “Coming to America”, “Three fugitives”, “Field of dreams”, “Scorchers”, “The hunt for Red October” van John McTiernan, “Patriot games” van Phillip Noyce, “Sneakers” van Phil Alden Robinson, “Meteor man” van Robert Townshend (met Bill Cosby) en in 1993 speelt hij in “Excessive force” van Jon Hess en rechter Isaacs in “Sommersby” (Jon Amiel, 1993). In zijn bekendste rol hoort men echter enkel zijn stem en krijgt men hem niet te zien, dat is namelijk die van Darth Vader in de Star Wars-trilogie. Hij is ook de stem van de CNN-generiek.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.