De Britse zanger Paul Young viert morgen zijn 65ste verjaardag. In 1986 recenseerde ik zijn elpee “Between two fires” voor De Rode Vaan.

01 paul young

Het wordt steeds meer een rariteit dat in de r.v. nog een elpee wordt gerecenseerd. Het spreekt vanzelf dat als dat dan tóch gebeurt, het al bij voorbaat één van onze lievelingsalbums betreft. Wat nog opvalt is dat het steeds Bruce Springsteen, Rod Stewart en Lloyd Cole zijn. Mannen dus, en aangezien er niets verkeerd is aan onze geaardheid zal het dan wel liggen aan het speciale stemgeluid waarmee ze begiftigd zijn. Toegegeven, Cole hééft een eigen geluid maar het is — in tegenstelling tot de twee anderen — nu niet bepaald om van achterover te vallen. Laten we maar eerlijkheidshalve stellen dat bij hem zijn teksten die een kwetsbare persoonlijkheid verraden ons ook wel intrigeren (en laten we er meteen aan toevoegen dat zijn volgende, derde, elpee stukken beter zal moeten zijn dan « Easy pieces » of hij wordt geschrapt van ons lijstje).
Deze ietwat omslachtige inleiding is toch relevant voor de bespreking van “Between two fires” van Paul Young, aangezien Young tot hiertoe vooral indruk op ons heeft gemaakt als stem, maar dat hij hier vooral voor eigen werk heeft geopteerd i.p.v. voor het (overigens prima) coveren van minder bekend schrijfwerk van meer of mindere goden als Booker T.Jones, Daryl Hall, Tom Waits of (vooral) Marvin Gaye. En, nog frappanter, ondanks het sexy maar cool imago waarmee zijn platenfirma hem heeft opgezadeld, blijkt ook Young een typisch harde bast/zachte kern geval te zijn. In tegenstelling met Cole hult Young zijn zieleroerselen echter niet in diepzinnige poëzie (of wat daarvoor moet doorgaan), zijn teksten komen de karamellenverzen integendeel vaak nabij (neem nog maar de eerste strofe van opener « Some people »), maar daar staat tegenover dat zijn composities (meestal samen met good old Ian Kewley, nog een overlevende van de Q-Tips, soms ook met de heerlijke fretloze bassist Pino Palladino) veel steviger klinken en daar willen wij wel van houden.
Akkoord, een « I was only joking », « Every beat of my heart » of « Maggie May » is er nog niet bij, maar Young affirmeert zich toch nog steeds als troonsopvolger van Rod Stewart, die dit overigens galant toegeeft. Velen vergeten immers dat Stewart naast zijn uitstekende covers reeds heel wat uitmuntend eigen werk bij elkaar heeft geschreven, ook trouwens meestal over het leed dat de vrouwelijke helft van de wereldbevolking ons allemaal aandoet. Young en Stewart buigen wel het hoofd voor wat ongetwijfeld het sterke geslacht is, maar juist in hun muziek weten ze ter compensatie een vuist te maken.
In die zin is de uit deze derde elpee getrokken single « Wonderland » hoegenaamd niet representatief, het is trouwens niet eens een eigen compositie van Young. Nee, de beste voorbeelden zijn « In the long run » en « Prisoner of conscience » die op zo’n typische power-beat drijven. Ook in de tekst komt trouwens goed die paradox tot uiting : « Though my heart is beating faster the pain won’t ever last » en « Prisoner of conscience but the captain of my soul ». Die beat hoeft overigens niet om muzikale weerbaarheid uit te drukken, wat immers misschien nog het beste de hele elpee samenvat is de ballade « Why does a man have to be strong ». Het zou de aangewezen titeltrack zijn, maar wellicht oordeelde Young deze ietwat té expliciet.
Vandaar misschien « Between two fires » dat muzikaal uit hetzelfde heerlijke vaatje tapt, maar dat echter inhoudelijk slechts één ander nummer dekt (namelijk « War games » van ene A.Barfield die ook « Standing on the edge » op « The secret of association » reeds op zijn naam heeft) omdat het eerder op de maatschappij dan op Youngs eigen innerlijke problemen betrokken is.
Maar ja, als je de kwarteeuw al lang voorbij bent (°17-1-1956 in Luton) dan loop je wellicht niet zo graag te koop met je l.d.v.d.

Referenties
Ronny De Schepper, Paul Young: gekwelde zanger, De Rode Vaan nr.48 van 1986
Paul Young, Between two fires, CBS 4501501

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.