In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

In 2016 verscheen een heruitgave van Tinneke Beeckmans boek over Spinoza, dat eerst in 2012 verscheen. Ik las deze uitgave Door Spinoza’s lens  – Een oefening in levensfilosofie. De auteur is een Vlaamse filosofe die zich door dit boek liet opmerken en ook door haar boek Macht en onmacht (2015), dat ik eerder las. Vroeger was ik niet echt geïnteresseerd in Spinoza tot ik eerder de roman Het raadsel Spinoza van Irvin D.Yalom las. Naar het schijnt is Spinoza, en zeker zijn Ethica, moeilijk om te lezen. Dus is het een verdienste van Tinneke Beeckman dat ze in haar boek een vertaling doet naar een hedendaagse taal en thema’s die we makkelijker kunnen begrijpen. Ze behandelt verschillende thema’s uit het oeuvre van de 17de eeuwse Nederlandse filosoof van joodse afkomst: vrij debat, geloof en politiek, revolte, politiek en moraal, meditatie, Darwin en seksualiteit. Niet alles was voor mij even begrijpelijk, alhoewel de auteur haar best doet om Spinoza’s filosofie in een hedendaagse context te plaatsen en begrijpelijk te maken.

Het meest was ik geboeid door het deel over de link tussen Spinoza’s naturalisme en de evolutietheorie van Darwin, die pas een tweehonderdtal jaar later tot stand kwam. Het blijkt dat Spinoza’s naturalisme te rijmen valt met de evolutietheorie en dat is van groot belang, omdat het inzicht dat Darwin in de biologie ontdekte en verspreidde van groot belang is voor tal van andere disciplines en voor het denken over mensen en natuur. Spinoza had geen biologische kennis; hij geloofde niet in een persoonlijke god, maar liet god als het ware samenvallen met de natuur waarvan de mens deel uitmaakt. Er is dus geen sprake van een goddelijk plan. Uit dit deel blijkt de originele en haast revolutionaire kracht van Spinoza’s denken, dat zijn tijd ver vooruit was. Vele passages moest ik twee keer lezen omdat het soms over moeilijke materie gaat. Maar dit boek is meer dan verdienstelijk en heel nuttig voor de geïnteresseerde leek zoals ik én uiteraard voor medefilosofen.

Citaat : Elke voorstelling van God als persoon is een projectie van de verbeelding. Aangezien God niet volgens een bepaald doel creëert, kan geen enkel wezen het doel zijn van de creatie. En dus ook niet het centrum. Als de mens bestaat, is hij een noodzakelijk gevolg van de natuur als producerende kracht zonder intentionaliteit.

Fons Mariën, 18/03/2017

Een gedachte over “De leestips van Nonkel Fons (retro 64)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.