Een dierbare vriend viert vandaag zijn twintigste verjaardag. Wat zou ik immers zijn zonder Wikipedia? Ondanks alle kritiek die men op het medium kan (en zelfs moet) hebben, blijft het voor mij toch een werkinstrument waarvan ik dagelijks zeker wel tien keer gebruik maak.

Volgens zijn eigen definitie is Wikipedia “een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ruim 1,8 miljoen artikelen de op drie na grootste taalversie.
Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina’s beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.”
De vetjes komen uiteraard van mij. En ik wil hiermee o.a. verwijzen naar het feit dat onlangs nog een onverlaat op de Engelstalige Wikipedia een schandalige pagina over Liesbeth Homans heeft geplaatst. Het kan dus altijd gebeuren. Alert zijn blijft de boodschap. En Wikipedia zelf is zeker altijd ontvankelijk voor kritiek. Zo valt er op de huidige pagina over mevrouw Homans helemaal niets meer aan te merken.
Wat mijn eigen blog betreft, is bij het jaaroverzicht onlangs nog gebleken dat Wikipedia op de derde plaats komt (na Facebook en Twitter, wat normaal is, want daar plaats ik zelf een link op) wat websites betreft, vanwaar de mensen op mijn blog terecht komen. Dus het werkt ook in omgekeerde richting! Daarom nogmaals: bedankt, Wikipedia!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.