Het is vandaag twintig jaar geleden dat de Italiaanse wielrenner met de merkwaardige naam Gambacurta is overleden. Het is een onbeduidende renner, die het slechts tot onafhankelijke heeft geschopt, maar dankzij Wilfried Journée van de Wielersite komen we wel een paar interessante dingen te weten.

“De zoon van deze renner, Agostino Gambacurta, bracht het uitgebreide palmares van vader Carlo op internet,” aldus Wilfried. “Deze renner speelde mee in diverse diciplines op de piste en op de weg, in individuele proeven en in ploegverband, alsook in cyclocross. Met zijn toenmalige licentie van onafhankelijke was het hem mogelijk deel te nemen aan koersen met de grote profs en zo reed Gambacurta tegen Girardengo, Guerra, Martano, Piemontesi, enz. in tijden van het fascisme in Italië. Door legerdienst en oorlog werd de sportieve loopbaan van deze Romein met vele jaren ingekort.”

En zo leren we dus dat Gambacurta van 1929 tot 1934 voor de amateurploeg A.S.Monti reed. In 1935 stapte hij echter over naar Dopolavoro Fascista (*), waar hij zou blijven rijden tot het einde van zijn loopbaan in 1938. Andere renners van deze ploeg waren o.a. Antonio Covolo, Marcello Spadolini en de veldrijder Valerio Berteotti. Ook twee Luxemburgse veldrijders van Italiaanse afkomst, Abramo Dall’Agno en Jean Ferrari, waren in 1936 bij de ploeg. Merkwaardig is ook dat ene Giuseppe Magni bij dit team reed, maar het is niet duidelijk of dit een broer was van Fiorenzo, wiens rechtse sympathieën nochtans buiten kijf stonden. Gambacurta was ook een supporter van Lazio Roma, een voetbalploeg die ook heden ten dage nog bekend staat voor haar extreem-rechtse connecties.

Ronny De Schepper

(*) Doppolavora betekent: achter het werk. Dus eigenlijk is het de Italiaanse versie van de Gentse wielerploeg waarvan ikzelf nog heb deel uitgemaakt: Sport Na Arbeid! (met dank aan Lut Van Wichelen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.