Het is vandaag zestig jaar geleden dat de Amerikaanse schrijver Dashiell Hammett is overleden (foto Wikipedia).

Vanaf 1930 treedt er een verandering op in de detectiveroman. In Amerika spreekt men vanaf die periode (niet toevallig samenvallend met die van de drooglegging) van de “hard-boiled novel” (hard gekookte roman), waarin alles in een gewelddadige, brutale, cynische sfeer verloopt en die dan ook in een dito stijl is geschreven. Het wordt ook wel eens “de Californische school” genoemd, omdat de meeste verhalen zich afspelen in Los Angeles. De “uitvinding” van dit genre wordt in 1929 (“The red harvest”) toegeschreven aan Dashiell Hammett, die de privé-detective Sam Spade creëerde in “The Maltese Falcon” (1930) en “The Glass Key” (1931), maar hij creëerde ook een veel “luchtiger” detective, zo luchtig zelfs dat hij “the thin man” werd genoemd. William Powell incarneerde zes films lang de drankzuchtige detective Nick Charles, geflankeerd door Myrna Loy als zijn frivole vrouw Norah (het was zo’n succes dat de twee nog in zeven andere films een echtpaar vormden, die helemaal niets met “the thin man”-reeks te maken hadden). Hammett, die in het reële leven, zélf privé-detective was, was net als zijn vriendin Lilian Hellman lid geweest van de communistische partij en werd dan ook gedagvaard door McCarthy. Ondanks de steun van o.a. Myrna Loy zag hij op die manier een carrière als Hollywood-scenarist aan zich voorbijgaan. Hij stierf in 1961 aan longkanker.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.