Het is vandaag 45 jaar geleden dat de legendarische Franse cellist Pierre Fournier is gestorven (foto Wikipedia).

Hij werd de “aristocraat der cellisten” genoemd vanwege zijn elegante wijze van musiceren en zijn majestueuze geluid. Hij was de zoon van een generaal van het Franse leger en zelf vader van Jean-Pierre, pianiste célèbre sous le nom de Jean Fonda. Fournier was ook een vriend van Arthur Honegger, van wie hij vele werken creëerde. Samen met Honegger (die dan slagwerk speelde) en Louis Jouvet werkte hij ook voor het theater. Tijdens de oorlog speelde hij op uitnodiging van Furtwängler in Duitsland, waarvoor hij natuurlijk achteraf ter verantwoording werd geroepen. Hij kon echter bewijzen dat hij ook joden had helpen ontsnappen en zo werd hij in 1946 van alle blaam gezuiverd. Vanaf 1956 ging hij toch in Zwitserland wonen, maar zijn Franse nationaliteit gaf hij nooit op. Pierre Fournier was officier van het Légion d’honneur, officier van de Arts et des Lettres en commandeur in l’ordre Léopold II. Tot twee jaar voor zijn dood bleef hij optreden. Hij overleed op 79-jarige leeftijd in Genève, waar hij ook les gaf: de Britse cellist Julian Lloyd Webber was een van zijn leerlingen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.