In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

Maria Dolz leeft in Madrid, ze kent een koppel van ziens in een café waar ze dagelijks ontbijten. Maar op een bepaalde moment blijft het koppel weg. Uit de pers verneemt ze dat de man op straat doodgestoken is door een zwerver. Dan leert ze de vrouw Luisa kennen, zij worstelt emotioneel met de onverwachte dood van haar man. Via Luisa leert ze ook Javier, een vriend van het koppel, kennen. Maria wordt verliefd op hem en knoopt een relatie aan. Maar na een tijd verneemt ze dat hij een rol kan gespeeld hebben in de dood van de man…

Het boek De verliefden van Javier Marias begint met een moord maar is geenszins een thriller of een misdaadboek in de klassieke betekenis. De verliefden is ook geen plat romantisch verhaaltje. Marias gebruikt niet de stereotiepe plotwendingen van een thriller. Hij zoekt naar wat er schuilt achter de onverwachte dood, vooral op psychologisch of zelfs filosofisch vlak. De actie verloopt traag door de vele uitweidingen van de schrijver, de bedenkingen en speculaties over wat er gebeurt/gebeurd is, over motieven…

Marias (geb. 1951) is een bekend auteur in Spanje. Zijn boek uit 2011 werd er een succes en werd door critici gekozen tot beste boek van het jaar. Eerder las ik geboeid zijn boeken Allerzielen, Een hart zo blank en Denk morgen op het slagveld aan mij.

Fons Mariën, 16/06/2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.