In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

De ondertitel van het boek De verlichting uit evenwicht? luidt Over normen en waarden, vrije meningsuiting en dominante religies. Het is een uitgave van Itinera i.s.m. uitg.Van Halewijck. Het bevat artikelen van vier auteurs, nl. jurist Leo Neels, filosofe Tinneke Beeckman, jurist Marc De Vos en economist Ivan van de Cloot. Aanleiding voor dit boek zijn de jihadistische aanslagen van de laatste jaren, sinds 22 maart nu ook in ons land. Reden voor deze auteurs om de basiswaarden, die teruggaan tot de Verlichting, van onze samenleving opnieuw te belichten. Filosofe Tinneke Beeckman situeert de Verlichting in zijn tijd, schetst de hoofdlijnen van dit nieuwe denken en stelt de voornaamste denkers voor. Jurist Marc De Vos legt duidelijk de kenmerken van de rechtstaat uit, een concept over de staat die voortvloeide uit het verlichtingsdenken. Hij toont nog eens aan waarom deze rechtstaat zo belangrijk is, ook in deze tijd met de bedreigingen van o.m. de islam. Leo Neels (die ook proloog en epiloog schreef) pakt in zijn bijdrage het hete hangijzer van de vrijheid van meningsuiting aan. Hij gaat daarbij discussiepunten (zoals religie en uitingsvrijheid, wat met hatespeech?) niet uit de weg. Tot slot schreef economist Ivan van de Cloot een bijdrage over de economische fundamenten van (onze) welvaart en zoekt hij daarbij ook naar verbanden met de Verlichtingswaarden. Deze vier artikelen zijn heel interessant, nuttig als achtergrond voor veel hedendaagse debatten over onze samenleving en zijn bedreigingen. Toch zijn ze ook erg academisch en missen ze naar mijn gevoel concrete voorbeelden. Helemaal ontbreken die niet, maar de voorbeelden worden niet altijd uitgewerkt zodat de tekst vrij theoretisch blijft. De goede verstaander zal echter begrijpen waar het hier echt over gaat.

Citaat : Een democratie moet het gebruik van rechten en vrijheden om haar te vernietigen bestrijden.

Fons Mariën, 14/07/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.