Ik weet het: ik had dit beter tien jaar geleden ter sprake gebracht, maar toen heb ik er blijkbaar over gekeken, ofwel was ik die dag met een verkeerd been uit bed gestapt, maar het is alleszins een feit dat volgens Alcide op 7 januari 1911 de eerste wedstrijd Alpijns skiën plaatsvond…

Ik heb er heel wat tijd in gestoken, maar ik heb hiervan elders op het internet geen bevestiging gevonden, daarom zal ik Alcide zelf maar het verhaal laten doen: “Le 7 janvier 1911 le Britannique Arnold Lunn (1888-1974) organise  le Challenge Roberts of Kandahar à Montana (Suisse), connu comme la première descente de l’histoire du ski alpin. Le ski alpin est la composante moderne du ski de compétition: en effet, le ski de fond donnait lieu à des épreuves dans les pays scandinaves avant même l’apparition des courses de ski alpin.”
Elders (*) wordt Arthur Conan Doyle, de “vader” van Sherlock Holmes, als de uitvinder van het Alpijns skiën beschouwd, maar een jaartal wordt er helaas niet opgekleefd. Er wordt wel gezegd dat hij het Noordse skiën drie jaar daarvoor had leren kennen in Noorwegen, toen hij daar op reis was samen met Jerome K.Jerome (de auteur van “Three men in a boat”). Ook in de Alpen verplaatste men zich al op skis, dankzij de aanwezigheid van de Noorse butler van Kolonel Napier. Maar vooral van belang is dat de Engelse kolonie, aangevoerd door een zelf participerende Doyle, het natuurlijk niet kon laten wedstrijden op skis te organiseren…
Een skiwedstrijd is ook de climax van de nogal onnozele komedie “Der grosse Sprung” van Arnold Fanck uit 1927 (de film eindigt met de lugubere uitroep: “Ski Heil!“). Wat de titel precies betekent, is niet echt duidelijk. Er wordt uiteraard veel gesprongen, vooral tijdens de finale race, waarbij hoofdrolspeelster Leni Riefenstahl zichzelf als prijs heeft uitgeloofd, maar toch lijkt het ergens ook te betekenen “de sprong in het ongewisse”, zijnde het huwelijk. Het begin van de film kan trouwens als een soort van primitieve porno worden gekwalificeerd, want het camerastandpunt onder en tussen de benen van Riefenstahl als ze aan het kletteren is, kan onmogelijk als “toevallig” worden afgedaan. Daarna komt er zelfs een lange scène in het water, waarbij de weinige kleren die ze aan heeft zodanig aan haar kleven dat je al haar vormen kunt zien. Mooie vormen trouwens.

Ronny De Schepper

(*) Julian Barnes, Arthur & George, p.95.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.