In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

De ondertitel van het boek De tweede helft luidt: Tijd voor een nieuw feminisme. Auteur is Assita Kanko, die in 1980 in Burkina Faso geboren is en er opgroeide; vervolgens kwam ze begin jaren 2000 eerst naar Nederland en dan naar België. In Brussel heeft ze ook een politiek engagement (bij de MR) op zich genomen. Assita Kanko is vooral bekend als vrouwenrechtenactiviste en dat is waar dit boek helemaal over gaat. Moeten we de wereld écht nog uitleggen waarom deze strijd voor vrouwenrechten zo hard nodig is? Zo luidt de laatste zin van haar boek en het hele boek is er een antwoord op. Kanko gaat systematisch te werk en snijdt een aantal onderwerpen aan in een tiental hoofdstukken. Het gaat over gendercide (het doden van meisjes na de geboorte, of het plegen van abortus omdat het een meisje is), over genitale verminking (waarvan ze zelf het slachtoffer is), over het gebrek aan onderwijs voor meisjes, over kindhuwelijken en gedwongen huwelijken, over polygamie, over eerwraak, over huiselijk geweld waarvan vooral vrouwen het slachtoffer zijn, over verkrachtingen, over vrouwen en werk en macht. Verder bevat het boek een paar korte portretten van vrouwen die hier als feministe actief zijn (o.m. Marleen Temmerman, Gwendolyn Rutten). Het valt in het bijzonder op dat de auteur zich niet beperkt tot de situatie van de vrouw in het westen (behalve meer het laatste hoofdstuk), maar ze bericht over vrouwonvriendelijke praktijken in culturen en (religieuze) tradities over de wereld: evengoed in Afrika (dat ze goed kent) als landen als India en Pakistan, of China en andere. Haar perspectief is dus wereldwijd. Bovendien vestigt ze er de aandacht op dat in het westen nu een aantal problemen (zoals genitale verminking, gedwongen huwelijken, eremoord) voorkomen ten gevolge van migratie uit het zuiden (andere culturen dus). Assita Kanko put deels uit eigen ervaringen, deels uit talloze verhalen van individuele vrouwen (denk maar aan Malala Yousafzai om er hier een te noemen). Ze staaft haar betoog telkens met statistieken. Over de situatie van de vrouw in het westen behandelt ze de klassieke klachten (loonkloof, glazen plafond…). Over wat ze precies bedoelt met het nieuwe feminisme (cfr. ondertitel) lezen we slechts kort in de epiloog, nl. dat het een strijd is van mannen en vrouwen. Erg uitgewerkt is dit niet. De grote verdienste van dit boek is echter dat haar blik zich niet beperkt tot de problemen hier, maar wereldwijd is. Ze deinst er niet voor terug die problemen ook te duiden als verbonden met culturele en religieuze tradities. Wat dit betreft noemt ze man en paard. De toenemende infiltratie van traditionele culturen in het westen, via migratie, brengt bovendien een aantal problemen ook naar hier. Dit boek is heel leesbaar en heel overtuigend.

Fons Mariën, 20/04/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.