De Engelse komiek Angus Deayton viert vandaag zijn 65ste verjaardag. Ik was een grote fan van hem toen hij destijds op de BBC de reeks “Before they were famous” presenteerde, waarbij hij ook niet schuwde zichzelf te kakken te zetten. De laatste tijd is hij echter bijna niet meer op het scherm te zien, omwille van een aantal schandalen, die ik hieronder – op basis van Wikipedia – ook even aanhaal…

Deayton groeide op in Surrey. In zijn jeugd was hij een veelbelovend voetballer, hij heeft bijvoorbeeld een proeftijd gehad bij Crystal Palace FC. Ook was hij aanvoerder van het rugbyteam op de Caterham School. Een sportcarrière bleek toch niet voor hem weggelegd, en hij ging linguïstiek studeren aan de Universiteit van Oxford. Hier was hij lid van de “Oxford Revue”, waarmee hij optrad op de Edinburgh Festival Fringe. Uit deze voorstelling kwam in 1980 de parodieband The Hee Bee Gee Bees voort. De band was overduidelijk gebaseerd op de Bee Gees, en scoorde een hit met de single Meaningless Songs (in Very High Voices).

Deaytons carrière begon met de radioserie Radio Active, een parodie op Britse radiozenders die liep van 1981 tot 1987. Het programma verscheen van 1989 tot 1993 op televisie als KYTV. In deze periode verscheen Deayton ook geregeld naast Rowan Atkinson. Zo speelde hij twee kleine rollen in een van de eerste afleveringen van Mr.Bean. Ook verscheen hij met Atkinson in een aflevering van Blackadder, Born to be King (1983).

In 1990 werd hij gecast als Patrick Trench in de sitcom One Foot in the Grave en werd hij presentator van het satirische programma Have I Got News For You. In mei 2002 beschuldigde de boulevardkrant News of the World Deayton van het bezoeken van een prostituee en het gebruiken van drugs. In de volgende aflevering van Have I Got News For You werd hij hierom belachelijk gemaakt door teamcaptains Paul Merton en Ian Hislop, en hun gasten Ken Livingstone en Dave Gorman. Van de BBC mocht hij wel aanblijven als presentator, maar zijn salaris werd door de BBC verlaagd. Na een tweede ronde van beschuldigingen in de kranten in oktober van dat jaar, nam Deayton ontslag als presentator of werd hem gevraagd ontslag te nemen (de twee versies staan in één en hetzelfde artikel!). De volgende afleveringen werden gepresenteerd door een steeds wisselende presentator.

Nadat hij bij Have I Got News For You was vertrokken, bleef hij wel aan het werk met andere projecten, zoals een nieuwe aflevering van Radio Active en speelde hij in series als Absolute Power en Nighty Night, het kookprogramma Hell’s Kitchen op ITV en de quiz Bognor or Bust.

Deayton kwam in juni 2007 terug bij de BBC met het nieuwe komische panelprogramma Would I Lie To You?, waarin bekende gasten uitspraken doen, waarna de andere panelleden moeten beoordelen of het de waarheid of een leugen is. In november 2007 werd Deayton echter opnieuw gecensureerd door de BBC toen hij een grove grap maakte over radio- en televisiepresentator Jimmy Savile, die nadat zijn moeder overleed, nog enige tijd haar lichaam thuis hield. Maar dat was dus nog vóór Savile ontluisterd werd als pedofiel…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.