Het is vandaag al vijftig jaar geleden dat ik Luk De Bruyne (foto) aan het werk zag in “Ulysses”, samen met o.a. Anita Daldini, Mark Willems, Dirk De Batist, Bob De Moor en Reinhilde Decleir (jawel, de grootmoeder uit “Van vlees en bloed”!).

De regie was in handen van de Engelse regisseur Paul Burge van The Royal Academy of Dramatic Art en The Guilford School of Acting. Hij leidde vier meisjes en vijf jongemannen die met eigen woorden en door intensieve training verworven mimiek, plastiek en ritmiek het verhaal van Odysseus. Burge ging hiermee naar de bron toen het verhaal dat Homeros later zou optekenen nog een mengeling was van legende, volkswijsheid en moraliteit en ook door de “gemeenschap” werd gecreëerd. Het incantatorische werd behoorlijk onderlijnd met tamtams of gewoon door gezamenlijk ritmisch op de vloer te stampen en de hiëratische houdingen knoopten aan bij de figuren van antieke fresco’s en vazen. Ook hier waren er blote borsten te zien (en de actrices kwamen soms de zaal ingewandeld!) zodat het voor mij als eerstejaarsstudent al lang goed was, maar de recensent van de Gazet van Antwerpen die wellicht toch iets “onthechter” naar de voorstelling was gekomen (en wiens bewoordingen ik grotendeels heb overgenomen, want buiten die blote borsten herinner ik mij zo goed als niks), sprak van een “zinnig experiment” en een “pluspunt” voor het theater.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Vijftig jaar geleden: “Ulysses” in Arcatheater

  1. Mijnheer Ronny De Schepper?

    Tot mijn niet geringe verbazing stel ik vast als “Homeros”te zijn geboekstaafd in de geschiedenis van het Arcatheater. Dit is een hele eer. Mijn ware naam is Rita Seerden,toneelactrice. Ook ik maakte in deze hoedanigheid deel uit van de cast van “Ulysses” in een regie van de Britse regisseur Paul Burge. Het concept was radicaal, vernieuwend experimenteel en werd niet altijd onverdeeld positief ontvangen. Het was een onvergetelijk experiment, hoe dan ook.

    Wij groeten U!
    Homeros.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.