Bij het overlopen van de verjaardagen voor vandaag valt het mij op dat het precies tien jaar geleden is dat Coen Moulijn is overleden. Coen Moulijn was de eerste Nederlandse voetballer voor wie ik supporterde, lang vóór Johan Cruyff of Willem Van Hanegem dus. De reden was vrij eenvoudig: Coen Moulijn was de linksbuiten van Feyenoord en spelers op de linksbuitenplaats hadden altijd een streepje voor bij mij. Vandaar ook dat ik het tien jaar geleden uitzonderlijk reeds over hem heb gehad op mijn blog…

Trouwe lezers weten het al langer: ik heb niks met voetbal. Daarom zal het des te meer verbazing wekken dat ik even de aandacht wil vestigen op een aflevering van “Profiel”, vanavond (14 mei 2009) om tien voor negen op Nederland 2. Die aflevering is namelijk gewijd aan “de linksbuiten”. Misschien denkt u nu dat ik een grapje maak: linksbuiten, extreem links, je weet wel. En ik geef toe: het is een leuke bijgedachte. Maar nee, als ik dan toch al iets heb met voetbal, dan is het inderdaad met de linksbuiten. En ik had er nog nooit bij stilgestaan, maar in de aankondiging van dit programma lees ik: “profiel van de artistieke eenling in het voetbal”. Een “artistieke eenling”. Fantastisch. Dat ik daar zelf nog niet opgekomen was. Vandaar dat ik me daarmee vereenzelvig natuurlijk. Let wel: enkel in mijn fantasie, in de werkelijkheid speelde ik zo slecht dat ik als kind altijd in de goal “moest” staan en als volwassene, bijvoorbeeld in het team van De Rode Vaan, werd het “the next best thing” – lees “the next worst”: namelijk stopper. Gewoon in de weg staan, dàt was mijn functie in het team.

Maar goed, het programma van vanavond is Nederlands van makelij en daarom passeren Coen Moulijn, Pieter Keizer en Robbie Rensenbrink de revue. Drie spelers waarvoor ik wel een zekere sympathie voel (vooral voor Coen Moulijn), maar de enige échte linksbuiten is natuurlijk wijlen Wilfried Puis. Toen Puis is gestorven, is mijn liefde voor het voetbal eveneens ten grave gedragen. Wie weet hoe het was gelopen, indien Wilfried was blijven leven?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.