Vandaag is het al tien jaar geleden dat de Schotse singer-songwriter Gerry Rafferty (foto Eddie Mallin via Wikipedia) na een slepende ziekte is overleden. Zijn bekendste hits waren Baker Street en Stuck in the middle with you.

Met “Baker street” deed Gerry Rafferty vergeten dat deze jongen oorspronkelijk een “folkie” is. In 1968 vormde hij zowaar nog een duo met Billy Connolly (The Humblebums) en zelfs Stealer’s Wheel (Late again, Stuck in the middle with you) in het begin van de jaren zeventig was nog behoorlijk “folkie”. Zijn maatje Joe Egan doet trouwens nog steeds voort in dat genre.
Stuck in the middle with you begon aan een tweede leven nadat regisseur Quentin Tarantino het gebruikte in de film Reservoir Dogs.
Zijn grootste hit Baker Street was nog elk jaar goed voor 100.000 euro aan royalties. Alhoewel de saxofoonsolo een groot deel van het succes uitmaakte, ging slechts bitter weinig geld naar Raphael Ravenscroft (1954-2014). Naar eigen zeggen verdiende hij met het nummer 27 pond (34 euro). Niet te verwonderen dus dat hij van Baker Street naar eigen zeggen niet meer kon genieten. Het lied verveelde hem en ergerde hem zelfs, omdat het “vals” was, zei hij drie jaar vóór zijn dood. De muzikant overleed in 2014 aan een hartaanval.
Rafferty zelf had ook een moeilijke verhouding met de muziekindustrie, waardoor hij maar heel weinig platen maakte, al zat zijn drankmisbruik daar wellicht voor veel tussen.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Gerry Rafferty (1947-2011)

  1. Bedankt Ronny, om Gerry Rafferty te herinneren. Zo weinig muziek heeft hij niet gemaakt vind ik, maar hij was dan ook een perfectionist. Gelukkig heeft hij zijn cataloog zelf perfect kunnen afronden (met “Life Goes On”) en zijn hele oeuvre staat er dan ook als een huis. Voor nog vele jaren te komen. Vandaag kunnen we genieten van een erg mooie website, die door zijn dochter geleid wordt. En verder beveel ik eenieder de mooie BBC Schotland-documentaire “Right Down The Line” aan, die werd gemaakt nav. zijn overlijden 10 jaar geleden. Paisley werd dan wel geen “UK City of Culture” dit jaar, en Billy Connolly is nu gaan vissen, maar dat maakt niks uit. Vandaag hebben wij nog steeds de muziek van de “Schotse Paul McCartney”, no less!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.