Lucinda Brand heeft haar klavertjevier in de wereldbeker niet kunnen vervolledigen. Ze botste in Hulst op een uitstekende Denise Betsema (foto Axel VH). Die ging er al na een ronde alleen vandoor. Brand moest vrede nemen met plaats twee maar is wel al zeker van de eindwinst.

Denise Betsema (Oudeschild23 januari 1993) kende eind 2018 haar doorbraak in het veld door brons te winnen op het EK in Rosmalen en diverse overwinningen te behalen, waaronder de Wereldbekermanche Koksijde.

Op 5 april 2019 werd echter Betsema op non-actief gezet na een positieve test op anabole steroïden. Zowel eind januari in Hoogerheide als midden februari in Middelkerke was de test positief. Betsema ontkende van meet af aan en haalde op 17 januari 2020 haar gram bij de UCI. De afwijkende waarden hadden volgens haar te maken met een voedingssupplement waarin contaminatie was opgetreden. In een persconferentie op 21 januari liet ze weten dat ze akkoord ging met door de UCI opgelegde sancties en op 25 januari haar wederoptreden in het veld zou maken tijdens de Kasteelcross in Zonnebeke. Door akkoord te gaan met de sancties werden vijf overwinningen geschrapt, waaronder de Superprestigemanche in Middelkerke en haar vierde plaats op het WK in Bogense.

Na haar schorsing heeft ze met groot machtsvertoon de Ethias Cross in Beringen gewonnen. De Nederlandse reed al in de eerste ronde weg van de concurrentie om haar eerste seizoenszege te behalen. In de achtervolging ontstond een groepje met Alvarado, Lechner en Worst. Dat trio slaagde er evenwel niet in om te naderen op Betsema, die haar voorsprong zelfs mondjesmaat uitdiepte en op indrukwekkende wijze naar de overwinning soleerde. In het gevecht om de tweede plaats maakte Worst nog een stuurfout in de voorlaatste bocht, waardoor ze uiteindelijk pas zevende werd. Alvarado klopte Lechner in de strijd om de tweede plaats. (Sporza)

Daarna heeft Betsema in Antwerpen de Scheldecross gewonnen. De Nederlandse verraste daarmee vooral landgenote Lucinda Brand, die de laatste veldritten nauwelijks was te verslaan en nu tweede werd. Annemarie Worst eindigde als nummer drie. Wereldkampioene Ceylin Alvarado viel weg uit de kopgroep door materiaalpech en verloor veel tijd in het klassement van de Soudal Ladies Trophy dat op tijd wordt opgemaakt. (RTL nieuws)

Betsema is moeder van een zoon en een dochter. Ze noemt zichzelf Denies overseas, een verwijzing naar haar woonplaats op het Waddeneiland Texel.(Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.