Het is ook al 35 jaar geleden dat de Engelse schrijver Christopher Isherwood is gestorven (foto Allan Warren via Wikipedia).

Isherwood is vooral bekend van de roman “Goodbye to Berlin”, die hij schreef in 1939. Ken ik niet, zal je zeggen en als ik eraan toevoeg dat deze roman in 1951 door John van Druten tot het toneelstuk “I am a camera” werd bewerkt, dan blijf je nog altijd je schouders ophalen. Maar in 1966 werd hij dan uiteindelijk door Joe Masteroff tot de musical “Cabaret” bewerkt met muziek van John Kander op liedjesteksten van Fred Ebb. En dàt ken je wel natuurlijk, vooral dan door de verfilming in 1972, door de man die ook op Broadway reeds voor de originele choreografie instond, namelijk Bob Fosse, die “Cabaret”.

Zeer in de verte is het verhaal van Isherwood gebaseerd op dat van homovriend Heinz Neddermeyer, die in 1933 samen met hem Berlijn verliet op de vlucht voor de nazi’s. Ze woonden dan een tijdje in Brussel (op de Adolphe Maxlaan nr.22), maar in 1937 werd Heinz toch bij zijn schabbernak gepakt en in het leger ingelijfd. Om niet tegen Heinz te moeten vechten, weigert Isherwood dienst in het Engelse leger en emigreert naar de Verenigde Staten. Daar krijgt hij een hang naar hindoeïsme en wil zelfs monnik worden tot een vriend hem voor de keuze stelt: “Beslis nu toch eindelijk eens of je nu een monnik of een vieze ouwe man wil worden.” Hij kiest voor het tweede. Hij verdient de kost met (meestal niet verfilmde) scripts voor Hollywood, maar als romanschrijver wil het niet meer lukken, zodat hij aan de drank raakt. Geen wonder dat zijn nieuwe vriend (in 1953) de schilder Don Bachardy wordt. En uiteindelijk zal Isherwood het dus toch nog uitzingen tot in 1986. Hij kon dus blijkbaar beter tegen de drank dan ik…

In 1964 schreef Isherwood “A single man”, dat in 2009 werd verfilmd door Tom Ford (met vele toevoegingen uit zijn eigen leven). Ik zag de film toevallig op de dag dat ik een aantal onprettige zaken had geschreven over “In one person” van John Irving. En ik geef toe dat ik nog altijd onder de invloed van deze weinig interessante lectuur verzuchtte, toen de film opende met een verwijzing naar Isherwoods roman: “Oh nee! Niet weer homo’s!” (want daarnaast was er natuurlijk ook nog altijd “het meisje met de sjarel” in “Thuis”).

Maar deze film bleek een mooie maar trieste (of “trieste maar mooie”?) love story tussen twee mensen, ongeacht van welk geslacht ze mochten wezen. En nochtans is er nog meer overeenkomst met Irving, als blijkt dat de beste vriendin van het hoofdpersonage (gespeeld door Colin Firth, de vriendin door Julianne Moore) in een ver verleden ook nog zijn lief is geweest. Geen enkele keer komt hier echter ter sprake of de twee minnaars (Firth en Matthew Goode) nu elkaar penetreren of niet (en hoe – bij Irving is er zelfs sprake van intercruraal: ik had het woord verdomme nog nooit gehoord!), laat staan wie de top is en wie de bottom (*).

Ik weet het wel: sommige homo’s zullen mij hierom hypocriet noemen. Deze discussie komt namelijk dichtbij de discussie uit de jaren zeventig die men kon samenvatten als “homofiel ja, homoseksueel nee” (zie o.a. hier). In tegenstelling tot heteroseks – die weliswaar ook (gelukkig maar!) allerlei varianten in zich kan houden, maar bij een eerste contact kan men met de missionarishouding altijd op safe spelen – moeten bij homoseks dergelijke afspraken liefst wel bij voorbaat worden gemaakt om onaangename verrassingen te voorkomen.

Ronny De Schepper

(*) Uit het boek van Irving leer ik ook dat bottoms meer risico lopen om aids te krijgen dan tops (p.404-405), een gegeven dat ik nog nergens elders ben tegengekomen.

Een gedachte over “Christopher Isherwood (1904-1986)

  1. Isherwood is inderdaad nooit een groot romanschrijver geweest. Ook Goodbye to Berlin was niet een klassieke roman. Maar later heeft hij nog Prater Violet geschreven, niet zo’n geweldige prestatie.
    Wel zeer goed is zijn brievenroman A Meeting by the River uit 1967. Ik heb al iets met brievenromans, dikwijls een erg sterk genre. En deze roman is volgens mij het beste wat hij ooit schreef. Een absolute aanrader.
    Groetjes
    Jan

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.